Commerciële zenders dreigen met rechter

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - De commerciële radiostations, verenigd in de Nederlandse vereniging commerciële radio (NVCR), gaan juridische stappen ondernemen tegen de ministers Jorritsma en Wijers en staatssecretaris Nuis. De mededinging tussen publieke en commerciële stations wordt volgens de NVCR vervalst en de publieke omroep steeds grover bevoordeeld.

Ook zal de vereniging bij de Europese Commissie in Brussel een officiële klacht indienen tegen het wetsvoorstel tot liberalisering van de mediawet van staatssecretaris Nuis.

Morgen overleggen de bewindslieden over de verdeling van FM-frequenties. De NVCR greep daarom de presentatie van de winterprogrammering van Veronica, gisteren in de Ajax-Arena aan om haar onvrede kenbaar te maken. Veronica heeft twee commerciële radiostations.

Volgens Unico Glorie, directeur radio en televisie van Veronica, is het wetsvoorstel van Nuis een vorm van mediacensuur. “Potentiële concurrentie van het publieke radiobestel wordt monddood gemaakt. De liberalisering van de mediawet, die juist duidelijkheid had moeten scheppen, onder meer ten aanzien van het veilen van etherfrequenties, vertoont op alle kernpunten lacunes. Dit blijkt uit de voorstellen die naar de Tweede Kamer zijn gezonden. Niet duidelijk is hoe of wat er wordt geveild, welke licentietermijnen er worden gehanteerd en wanneer licenties ingaan.”

De commerciële radiostations zijn vooral verbolgen, omdat volgens hen veel meer frequenties beschikbaar zijn dan waar Den Haag mee rekent. Zo bleek uit een recent onderzoek naar het bereik van een drietal commerciële stations en Radio 1, dat op een aantal zendmasten op veel lager vermogen wordt uitgezonden dan contractueel met het ministerie van verkeer en waterstaat is overeengekomen. Dat geldt zowel voor commerciële als publieke radiostations. “Wanneer de publieke zenders wel op beloofd vermogen zouden uitzenden en een groter gebied zouden bestrijken dan nu het geval is, zijn er minder zenders en frequenties elders in het land nodig om tot landelijke dekking te komen”, aldus de NVCR.

Op dit moment verdeelt het ministerie etherfrequenties op de FM-golflengte aan publieke en regionale stations. De 'restfrequenties', waarvan er maar weinig zijn, worden verdeeld onder commerciële stations.

- Op pagina 15: Nieuwe slogan Veronica.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden