Commerciële krachten op de radio

Met ingang van morgen heeft Nederland zijn eerste commerciële nieuwszender op de FM: Business Nieuws Radio. De zender moet een concurrent worden van Radio-1 en zal het accent leggen op zakelijk nieuws.

Dat wordt vandaag bekend gemaakt door de nieuwe eigenaren, Wegener Arcade en Investeringsmaatschappij Manaus. De nieuwszender - die in de plaats komt van muziekzender JFK-Jazzradio - zal ook dingen naar een frequentie bij de frequentieveiling die het kabinet volgend jaar wil organiseren.

Onduidelijk is of de overheid zal instemmen met het initiatief. Staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer en Waterstaat) is niet op de hoogte gebracht van de plannen, zegt haar woordvoerder. ,,Voor het gebruik van radiofrequenties gelden allerlei voorschriften. Je kunt niet zomaar een jazz-zender omvormen tot een popzender of in dit geval een nieuwszender. Uitgezocht moet worden of Wegener de voorschriften overschrijdt.''

Het nieuwe station is niet alleen via de ether maar ook via de kabel te beluisteren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de golflengte van JFK-Jazzradio, een radiostation waarvan 90 procent van de aandelen nu in handen is van Wegener Arcade. Manaus, eigendom van H. M. Heerter, die onder andere ook belangen heeft in stomerij Palthe, bezit nu nog een meerderheidsbelang in het AM-station Business Nieuws 1395 AM, geleid door oud-NRC-correspondent en voormalig RTL-nieuwslezer Michiel Bicker Caarten. Net als JFK-Jazzradio zal Business Nieuws 1395 AM verdwijnen bij de komst van de nieuwszender.

Het streven is om 18 uur per etmaal met gesproken nieuws in de lucht te zijn. Muziek is de resterende tijd te beluisteren. Zo'n veertig procent van het nieuws is financieel, economisch of heeft betrekking op de beurzen. De rest is sport, binnen- en buitenland maar ook politiek en cultuur.

Business Nieuws 1395 AM en JFK-Jazzradio waren als zender weinig succesvol. JFK (Jazz, Funky Kool) noteerde vorige jaar slechts enkele keren een marktaandeel van 0,5 procent, van Business Nieuws 1395 AM zijn geen officiële cijfers bekend. Het station is te arm om de 100 000 gulden op tafel te leggen die nodig zijn voor deelname aan het landelijk kijk-en luisteronderzoek. Extra handicap voor Business Nieuws 1395 AM was dat het 's avonds uit de ether moest omdat Radio Tirana de zender wegdrukte.

Business Nieuws 1395 AM heeft overigens niet lang de tijd gehad om zich te bewijzen. De zender ging op 21 september 1998 de lucht in, waarbij op geruchtmakende wijze een einde kwam aan praatzender Talk Radio. Talk Radio - ook eigendom van Mannaus - haalde nog geen 200 000 luisteraars en was dus commercieel oninteressant, vond eigenaar Mannaus. Bicker Caarten bouwde vervolgens de praatzender om in een zakenzender.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden