Commerciële bingo’s aan regels gebonden

Bingo is geen onschuldig tijdverdrijf meer: in de illegale commerciële tak ervan gaan honderden miljoenen om. Gemeenten sluiten de eerste bingohallen. In Amsterdam worden nog vier illegale bingoclubs gedoogd.

Van onze verslaggeefster

Minister Donner van Justitie wil dat organisatoren van bingo’s voortaan eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Donner wil op die manier de commerciële bingo’s in de tang krijgen.

Voor het plan van Donner is een herziening van de Wet op de Kansspelen nodig, want voor bingo geldt nu alleen een meldingsplicht. In Nederland zijn tientallen organisatoren van commerciële bingo’s actief, zei Donner vorige week in de Tweede Kamer. Daarbij worden behoorlijke geldprijzen uitgereikt. ,,Het ontstaan en de groei zijn de afgelopen jaren gedoogd. Maar het Openbaar Ministerie is recent begonnen met de sluiting van dit soort gelegenheden”, aldus de minister.

Begin maart werd een illegale bingo in Achter-Drempt in de Achterhoek opgerold. Een maand later volgde een inval in Sas van Gent, bij een vereniging waar al jaren honderden mensen dagelijks voor grote geldbedragen speelden.

Vorig jaar constateerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) dat het aantal mensen dat bingo speelt in tien jaar is verdubbeld. Het WODC vermoedde dat de commerciële bingo-organisatoren de oorzaak waren voor deze groei. Ook bleek dat de bingo niet langer een spel was voor bewoners van bejaardentehuizen, maar dat vooral Surinaamse en Antilliaanse vrouwen verslingerd zijn geraakt aan het spel. Dan gaat het vooral om alleenstaande vrouwen van boven de 50 jaar, al komen jongere spelers ook voor. Een derde van de bingo-spelers heeft een inkomen van minder dan 900 euro per maand.

De organisatoren van bingo’s zetten honderden miljoenen guldens om, legaal en illegaal. Dat constateerde het College van Toezicht op de Kansspelen in 1998. Bij de legale bingo gaat het om 145 miljoen. Om hoeveel geld het bij de illegale bingo gaat, is onbekend. Secretaris E. van Vondelen van het college: ,,Bij de illegale bingo worden hoge prijzen toegekend en verdwijnt de rest van het geld in de zakken van de organisatie. Toezicht is moeilijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden