Commercie stort zich op leven en werk van Hitler

De Zwitserse acteur Bruno Ganz als Hitler in de film Der Untergang Beeld AFP
De Zwitserse acteur Bruno Ganz als Hitler in de film Der UntergangBeeld AFP

Was Hitler een lafaard, zoals sommige historici menen? Een querulant die de Eerste Wereldoorlog vooral achter het front en in het lazaret beleefde? Of was hij de oorlogsheld waarvoor hij zich in 'Mein Kampf' uitgaf, de vastberaden soldaat die na de bittere nederlaag van 1918 maar één gedachte had: revanche!

Dat is een van de vele vragen die Jan Mojto en Nico Hofmann willen beantwoorden in hun achtdelige televisieserie over het leven van Adolf Hitler. Op de televisiebeurs Mipcom in Cannes kondigden ze de serie aan.

Scenarioschrijver en regisseur zijn al aan het werk, de planning is gericht op 2014. De serie zal tussen de 15 en 25 miljoen euro gaan kosten.

Met hun aankondiging willen Mojto en Hofmann concurrenten voor zijn die in Amerika en Engeland soortgelijke plannen smeden.

In het Engels
Ze richten zich met hun Hitler-project uitdrukkelijk op de internationale markt. Ze willen de serie in het Engels draaien, hoewel de rolbezetting grotendeels Duits zal zijn. Wie Adolf Hitler gaat spelen, is nog niet bekend.

De beide producenten werken voor twee van de grootste Duitse productiemaatschappijen, Beta en Teamworx. Ze maakten eerder al series over de Tweede Wereldoorlog, zoals 'Rommel' en 'Dresden'. Vorige week zond de Duitse publieke omroep de bejubelde Teamworx-verfilming uit van Uwe Tellkamps roman 'De Toren', over het einde van de DDR.

Geen heldenverering
Net als in de serie over Hitlers generaal Erwin Rommel, die in november wordt uitgezonden, komt het er volgens de makers op aan een psychologisch overtuigend portret te schilderen zonder dat het op heldenverering lijkt.

De film 'De ondergang', over Hitlers laatste dagen in zijn Berlijnse bunker, heeft volgens Hofmann aangetoond dat zoiets goed mogelijk is.

Over die film uit 2004 is veel gediscussieerd. Acteur Bruno Ganz zou Hitler, ondanks enkele cholerische uitvallen, veel te menselijk hebben neergezet. Een man die het absolute kwaad belichaamt, zou elke menselijke trek vreemd moeten zijn, meenden critici. Hofmann acht die discussie achterhaald.

Jodenhaat
Het scenario van de nieuwe Hitler-serie is gebaseerd op het boek 'Hitlers eerste oorlog' van de historicus Thomas Weber. Dat boek gaat alleen over de Eerste Wereldoorlog en onderzoekt waar Hitlers Jodenhaat vandaan komt.

Het scenario voor de serie volgt Hitler echter tot aan zijn dood in 1945. Weber zal samen met twee andere historici de hele serie begeleiden.

Het televisieproject is een teken van een toenemende commercialisering van het thema 'Hitler'. Eind 2015 vervallen de rechten op 'Mein Kampf', die nu nog bij het Beierse ministerie van financiën berusten. Tal van Duitse uitgevers staan klaar om het boek op de markt te brengen. In veel landen, waaronder Amerika en Israël, is het boek overigens vrij verkrijgbaar.

Wetenschappelijk verantwoord
Om de commerciële uitbating van Hitlers autobiografie vóór te zijn, overweegt het Beierse ministerie om nog vóór het vrijkomen van de rechten een wetenschappelijk verantwoorde uitgave toe te staan. De uitgave wordt al jarenlang voorbereid door het gerenommeerde Institut für Zeitgeschichte in München.

De tijd is voorbij dat men het grote publiek tegen Hitler moet beschermen, zei producent Mojto bij de presentatie in Cannes. "De jongste generatie Duitsers gaat zelfbewust met het verleden om. Daarom is het ook in Duitsland mogelijk om gedifferentieerd naar het verleden te kijken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden