Commentaar / Je naam, Bommel!

De kogel is door de kerk. Minister Donner van justitie heeft een ontwerp wetsvoorstel ingediend, met daarin de bepaling dat iedereen van twaalf jaar en ouder een geldig legitimatiebewijs bij zich moet dragen. Wie dat niet kan laten zien riskeert een gevangenisstraf van maximaal twee maanden of een boete van maximaal 2250 euro.

Zeker, het is nog maar een ontwerp van een wetsontwerp dat eerst nog voor advies zal worden voorgelegd aan tal van instanties. Maar in vergelijking met de stand van zaken kort na de rampzalige gebeurtenissen op 11 september van het vorig jaar is het al heel wat. Toen pleitte D66-minister Van Boxtel voor invoering van een algemene legitimatieplicht, met het oog op de bestrijding van het terrorisme. Zijn VVD-collega Korthals, die toen op justitie zat, hield de boot af. Hij ontwaarde te veel voetangels en klemmen.

Kern van de zaak is dat we in Nederland zo'n draagplicht als een last ervaren, als een inbreuk op zowel de vrijheid als de privacy. In het vrije Nederland zou daarom een variant van het nog uit de bezettingsjaren daterende Duitse bevel: Ausweiss bitte, nooit meer mogen weerklinken.

Inmiddels kunnen we dit geladen argument met een gerust hart als achterhaald beschouwen. Nederlanders zijn eraan gewend zich met reeksen pasjes voor van alles en nog wat te legitimeren, zodat de stap naar een algemene legitimatieplicht klein is. Zo'n stap betekent echter wel wat. Het betekent veel ongemak, want je moet dat pasje altijd bij je hebben, ook in zwembroek. En de autoriteiten kunnen er misbruik van maken, bijvoorbeeld door systematisch een bepaald type mensen te vragen zich te legitimeren.

Kortom, de minister zal moeten aantonen dat de legitimatieplicht zoden aan de dijk zet. Op dat punt is Donner (nog?) niet echt overtuigend. Echte boeven vang je er niet mee, want die zorgen er wel voor 'fatsoenlijk' gelegitimeerd te zijn. Hooguit is zo'n plicht effectief voor kwajongens en illegalen.

Het geeft de politie meer gezag, stelt Donner. Dat zal best, maar Donner moet het ons maar niet kwalijk nemen dat dit type gezag associaties oproept met het gezag van commissaris Bas uit de Bommelstrip. Telkens als deze diender heer Olivier B. Bommel op heterdaad meende te betrappen, brulde hij hem toe: Je bent er gloeiend bij. Je naam, Bommel!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden