Commando's doen aangifte tegen Defensie na dodelijk schietongeluk in Ossendrecht

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie ligt hevig onder vuur na het uitkomen van een rapport van de OVV over een dodelijk ongeluk in Mali, waarbij vorig jaar twee militairen omkwamen toen een mortiergranaat ontplofte. Beeld ANP
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie ligt hevig onder vuur na het uitkomen van een rapport van de OVV over een dodelijk ongeluk in Mali, waarbij vorig jaar twee militairen omkwamen toen een mortiergranaat ontplofte.Beeld ANP

Een groep van vijf commando’s verwijt Defensie dood door schuld in het ongeluk waarbij een schietinstructeur vorig jaar om het leven kwam, meldt het AD. De vijf doen aangifte tegen het ministerie. De rechtsgang komt bovenop een vernietigend rapport over een ander dodelijk ongeluk in Mali, waardoor de positie van minister Hennis onder vuur ligt.

Paul Ruiter

De commando's doen aangifte naar aanleiding van een dodelijk ongeluk vorig jaar, waarbij een 35-jarige instructeur bij een schietoefening in Ossendrecht om het leven kwam toen hij achter een dun doek stond terwijl er met scherp geschoten werd. In een rapport over het ongeval oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat het schiethuis waar de oefening werd gehouden niet was gekeurd en dus niet had mogen plaatsvinden. Ook hadden geen van de betrokken instructeurs de benodigde kwalificaties om deze gevechtsoefening te leiden, constateerde de OVV.

Volgens het AD stellen de commando’s die Defensie voor de rechter willen slepen dat het ongeval in Ossendrecht niet op zichzelf staat. De afgelopen tijd kwamen onthullingen naar buiten over onveilige werkomstandigheden binnen de krijgsmacht. Eerdere brandbrieven daarover naar Den Haag zijn volgens de vijf onbeantwoord gebleven.

Mali

De rechtsgang van de commando's volgt op het vernietigende rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid deze week presenteerde over het ongeluk met een mortiergranaat in Mali. Daar kwamen vorig jaar twee militairen bij om het leven, toen een granaat ontplofte tijdens een oefening. De onderzoeksraad concludeerde dat de granaat niet deugde en interne misstanden binnen Defensie daar aan ten grondslag lagen.

Zo zouden volgens de OVV risico’s rond de missie in Mali ‘onvoldoende zijn verkend of weggeredeneerd.’ Jarenlang zijn ‘signalen van ongeruste medewerkers niet benut’. In plaats daarvan is er door Defensie ‘een papieren werkelijkheid gecreëerd waarin de zaken op orde leken’. In het snoeiharde rapport stelt de onderzoeksraad een patroon vast waarbij Defensie wegkijkt tot het te laat is.

Het rapport leverde defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) forse kritiek op. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag dat de uitkomsten van het onderzoeksrapport ‘normaal gesproken zwaar genoeg zijn om af te treden’. Hennis-Plasschaert krijgt onder meer het verwijt haar eigen ministerie niet onder controle te hebben, en krijgt daar nu de rechtsgang van de commando’s bovenop.

Zelf zei de minister gisteren het Kamerdebat van dinsdag, waar de onderzoeksresultaten van de OVV worden besproken, af te wachten om haar positie te bepalen. Volgens de groep commando’s die Defensie voor de rechter daagt, moet Hennis-Plasschaert aftreden, wil Defensie nog ‘geloofwaardig zijn’.

Lees ook: Hennis onder vuur om nalatigheid Defensie

Lees ook: Defensie heeft een wegkijk-cultuur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden