Commandanten VS in Afghanistan willen meer troepen

(Novum/AP) - Amerikaanse legerofficieren in Afghanistan willen dat de Amerikaanse aanwezigheid in dat land wordt uitgebreid, onder meer om het oplaaiende Taliban-geweld het hoofd te kunnen bieden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates woensdag gezegd tijdens een bezoek aan de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan. Hij gaat daar dan ook waarschijnlijk bij president George Bush op aandringen.

Volgens Gates zal de Amerikaanse troepensterkte echter gedeeltelijk afhangen van het aantal troepen dat NAVO-partners het komende jaar sturen. In ieder geval is het cruciaal dat de westerse coalitie het initiatief behoudt en niet toestaat dat de Taliban zich kunnen hergroeperen, aldus Gates.

De Amerikaanse senator Hillary Clinton heeft woensdag gezegd geen voorstander te zijn van het sturen van extra troepen naar Irak, maar juist wel van het uitbreiden van de troepensterkte in Afghanistan. De Amerikanen zouden hun aandacht op dat land moeten vestigen om te voorkomen dat het traditionele voorjaarsoffensief van de Taliban succes heeft. Generaal Peter Pace, de voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven, heeft gezegd dat het wellicht verstandig is tijdelijk meer troepen te sturen als daarmee kan worden voorkomen dat later nog veel meer troepen nodig zijn.

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zei woensdag dat de NAVO niet van plan is het initiatief uit handen te geven - 'lente of geen lente'. In zijn nieuwjaarstoespraak zei de Nederlander dat er nauwer zal worden samengewerkt met de Pakistaanse autoriteiten om te voorkomen dat Taliban-strijders en andere extremisten zich vanuit Pakistan bij de opstandelingen in Afghanistan kunnen aansluiten. De Pakistanen moeten zich daar harder voor inzetten, zei De Hoop Scheffer. Pakistan heeft voorgesteld het onherbergzame grensgebied vol mijnen te leggen, maar daar is De Hoop Scheffer geen voorstander van.

De Amerikanen vermoeden dat het Pakistaanse leger geregeld een oogje toeknijpt in het grensgebied met Afghanistan en infiltraties op die manier mogelijk maakt. Gates zei dinsdag al dat hij de zaak bij de Pakistaanse regering zal aankaarten.

Momenteel staan in Afghanistan ongeveer elfduizend Amerikaanse militairen onder NAVO-bevel. De NAVO-macht is 31.000 man sterk. Er bevinden zich nog eens dertienduizend Amerikaanse militairen in Afghanistan in het kader van operatie Enduring Freedom.

De regering-Bush stuurt de komende maanden ook al 21.500 extra militairen naar Irak om daar een doorbraak in de strijd tegen opstandelingen te forceren. De Amerikaanse landmacht en het korps mariniers zeggen miljarden nodig te hebben om aan de enorme vraag naar inzetbare militairen te kunnen voldoen. Bush is verzocht het Congres om toestemming voor uitbreiding van de legeronderdelen te vragen.

De Duitse regering kan waarschijnlijk binnenkort het definitieve besluit nemen om zes Tornado-gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan te sturen. De Duitse minister van defensie Franz Josef Jung zei woensdag dat het overleg met parlementsleden over de kwestie zich in de laatste fase bevindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden