Comité Bam heeft haast en wil nu snel iets doen

DELFT - Het 'comité Bam' heeft haast, nog voor het is opgericht. Niet omdat iemand in Nederland nog kan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, want de hondenteams komen alweer terug. En er zijn, zegt Behnam Taebi tegen de zeventig Iraniërs die gisteravond naar een zaaltje in de Delftse universiteitswijk waren gekomen, inmiddels negentigduizend tenten in Bam, meer dan er inwoners waren. De verleden tijd die hij moet gebruiken laat hoorbaar een wrange smaak in zijn mond achter.

Het comité heeft haast, want net zoals een mens maar zoveel uren onder puin kan overleven, heeft puin maar zoveel dagen de aandacht van de media. ,,Nu is iedereen opgewonden, nu willen mensen iets doen.'' En dus moeten de Iraniërs in Nederland een manier vinden om geld in te zamelen, snel.

Het vijftal dat de bijeenkomst heeft georgeniseerd -Taebi is student materiaalkunde een raadslid in Delft voor de SP, de anderen zijn vrienden en kennissen- heeft daar wel een idee voor: een benefietconcert. Nederlandse grootheden als Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis willen misschien wel, die hebben wel vaker 'ja' gezegd. En Iraanse zangers natuurlijk. Zo'n concert kan wel 50000 euro opbrengen, of een ton: genoeg voor een weeshuis.

Taebi en zijn vrienden leveren vakwerk. De avond is er niet om beslissingen te nemen, maar om te brainstormen. En van die mogelijkheid maken de opgekomen landgenoten dankbaar gebruik. Ze komen uit Delft, uit Amersfoort en zelfs uit Groningen. Ze kennen elkaar lang niet allemaal, en nemen ook niet de moeite zich voor te stellen, en praten liefst Farsi, of er nu een camera van TV West bij is of niet.

Komt dat geld wel goed terecht, willen velen weten. Je geeft het natuurlijk niet aan de Iraanse autoriteiten, verzekert Taebi. Die hebben in het verleden al genoeg hulpgeld kwijtgemaakt. Maar dan ook niet aan een andere Iraanse organisatie, voegt weer iemand anders daaraan toe: voor je het weet krijgt die het stempel 'contrarevolutionair' opgedrukt, en dan wordt alles in beslag genomen.

De girorekening van Nobelprijswinnaar Ebadi zou wel geschikt zijn, suggereert iemand. Die zullen de autoriteiten niet plunderen. Voor de public relations zou dat ook heel goed zijn.

Lang niet iedereen is enthousiast over het benefietconcert. Ik maak een schilderij en laat dat veilen, stelt een jonge vrouw voor. Een ander vindt dat er Iraans eten en drinken te koop moet zijn bij allerlei concerten. En lokale Iraanse verenigingen moeten zorgen dat er informatie bij bibliotheken te vinden is over de aardbeving, ook als het journaal er niet meer mee opent.

Alle ideeën worden opgeschreven, maar besluiten komen pas later. Die worden genomen door de mensen die ook echt mee willen werken en aan het eind van de bijeenkomst hun naam kunnen opgeven. Een kantoor kunnen ze krijgen van een Iraniër die een ingenieursbureau heeft. En een website, www.comitebam.nl, is alvast geclaimd. Want wat het ook wordt -Taebi denkt dat het benefietconcert nog steeds een goede kans maakt- er is haast bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden