Comité Bam: Blüf wil, maar stelt eisen

Als je naar de bankrekening van het Comité Bam kijkt, hoeft het benefietconcert waar het comité zoveel werk in steekt misschien niet eens. Dat concert, om geld in te zamelen voor de door een zware aandbeving getroffen stad, zou eerst op 1 februari plaatsvinden, maar die datum wordt in ieder geval niet gehaald. Het comité mikt nu op 14 februari. Ondertussen bedraagt het totaal van wat op bankrekening 45.57.94.405 staat en wat er is toegezegd bijna twintigduizend euro. Dat is al de helft van het weeshuis of de school die het comité in Iran wil laten bouwen.

Dat vroege geld is vooral afkomstig van lokale acties, gehouden door 'comités Bam' die formeel niets met het landelijk werkende, vanuit Delft gerunde comité te maken hebben, maar hun geld er graag heen sturen. Zo ging het met een collecte van Comité Bam Groningen, die 8000 euro opleverde, een bedrag dat de gemeente Groningen verdubbelt.

En er komen nog veel meer van dergelijke acties: woensdag collecte bij de Haagse Hogeschool, 25 januari een benefietconcert in Amstelveen, georganiseerd door Iranian On the Move, 10 februari een benefietconcert in Breda met Iraanse klassieke muziek.

Maar dat zijn allemaal kleine dingen vergeleken met het benefietconcert waar het comité naartoe werkt. Van de datum 1 februari werd afgezien omdat op die datum ook het laatste Vrienden van Amstel-concert in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. Die combinatie zou voor veel grote namen een vervelend dilemma kunnenbetekenen. Nu is met de Heineken Music Hall 14 februari afgesproken. Bekende Iraanse groepen naar Nederland halen bleek te lastig en te duur. Daarom zal het een concert van Nederlanders voor Bam worden, met wel een Iraanse invulling, bijvoorbeeld met een dansgroep.

Zijn er al harde toezeggingen? ,,Ja, van Blüf'', zegt woordvoerder Behnam Taebi van het comité. ,,Maar ze hebben wel een aantal criteria, het geld moet goed terechtkomen. Dat willen wij ook natuurlijk. En ze willen dat wij samenwerken met een professionele concert-organisator: Mojo -daar hebben we nu dus contact mee gezocht.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden