Coming out rugbyer zal homofobie niet snel doen verdwijnen

Als eerste rugbyer die voor Wales honderd interlands speelde had Gareth Thomas zich in 2007 al legendarisch gemaakt. Met de onthulling dat hij homoseksueel is heeft hij daaraan een belangrijk wapenfeit toegevoegd.

Of daarmee het taboe homoseksualiteit in de machosporten rugby en voetbal is doorbroken valt te betwijfelen. Voetballers is in Groot-Brittannië al afgeraden hem na te volgen. Hoe massaal de bijval ook is die Thomas tot zijn verbazing krijgt.

De voormalige aanvoerder is een van de populairste rugbyers van Wales. Toch werd onder fans al jaren over hem gesproken als ’de enige gay in de scrum’. Thomas heeft er altijd alles aan gedaan om zijn geaardheid geheim te houden.

In de Daily Mail vergeleek de 35-jarige speler van Cardiff Blues die periode met een tijdbom. Al op zijn zestiende wist Thomas dat hij op mannen viel, maar hij hield dat voor zichzelf omdat hij vreesde voor zijn sportcarrière. Nadat hij in 2006 zijn vrouw Jemma had ingelicht en zijn huwelijk strandde, kwam hij hevig in conflict met zichzelf en overwoog zelfdoding.

Na een interland van Wales in dat jaar barstte hij in de kleedkamer in huilen uit. Hij besloot bondscoach Scott Johnson in te lichten, en was enorm opgelucht. Thomas: „Scott zei: ’Ik ga nu praten met drie of vier spelers van de ploeg, want de jongens moeten jou beschermen en steunen. Hiermee kun je niet in je eentje verder’, en hij had gelijk.”

Ook na zijn coming out van afgelopen weekeinde was Thomas verrast over de massale steun van de federatie, zijn club en fans. Hij werd geprezen voor het feit dat hij er nog tijdens zijn actieve carrière mee naar buiten trad. Voorvechter homorechten Peter Tatchell: „Veel sporters die dat doen wachten daarmee tot na hun loopbaan.” Hij hoopt dat Thomas het voor andere homoseksuele spelers makkelijker maakt om zichzelf te zijn. Thomas: „Ik weet niet of mijn leven er nu makkelijker op wordt, maar als het anderen helpt dan is dit het waard.”

Rugby staat samen met voetbal bekend als sterk heteroseksueel, het begrip homofilie wordt er genegeerd. Justin Fashanu was in 1990 de eerste en tot dusver enige profvoetballer in Groot-Brittannië die publiekelijk maakte dat hij homoseksueel was. Nadat hij valselijk was beschuldigd van seksueel misbruik, maakte hij een eind aan zijn leven.

Max Clifford, een vooraanstaande Britse pr-adviseur, waarschuwde voor te veel optimisme. Hij vertegenwoordigt al jaren twee topvoetballers, die hij heeft geadviseerd niet naar buiten te treden met hun homoseksualiteit. „Voetbal verkeert wat dat betreft nog in de middeleeuwen, gedrenkt in homofobie. Niet de spelers zelf, maar de fans kunnen boosaardig zijn.”

De voetbalbond zegt het probleem net als racisme zeer serieus te nemen. Maar een campagne werd gestopt omdat grote namen van de Premier League zich in een promotiefilm weigerden uit te spreken tegen homofobie. Ook clubs zouden niet blij zijn met het initiatief. Ze vrezen dat spelers die zich daarvoor uitspreken ’verdacht’ worden bij de fans en daardoor aan marktwaarde verliezen.

Het is de vraag of één rugbyheld op kan tegen zoveel domheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden