Comfortfestival: dag tentje, hallo bungalow

pop

Best Kept Secret Diverse artiesten ****

Een zee aan iglotentjes op een modderig grasveld. Zo lang mogelijk ophouden en dan tóch maar een half uur in de rij gaan staan voor zo'n vunzig toiletje. Leven op friet en bier. Het hoort er normaalgesproken bij voor festivalgangers: wie in kort tijdsbestek veel bands van zijn gading wil zien, moet vaak een culinaire en sanitaire lijdensweg ondergaan. Het nieuwe festival Best Kept Secret, dat afgelopen weekeinde plaatsvond op het bos- en water- en vogelrijke terrein van Beekse Bergen in Hilvarenbeek, maakte daar korte metten mee.

Vakantiehuisjes, vaste familietenten en allerhande accommodaties in het park boden bezoekers een nieuw soort festivalbeleving. 's Morgens warme croissantjes halen bij het supermarktje, na een middag bands kijken een verkwikkende duik nemen in het zwembad. En voor het avondprogramma begint een goede vegetarische of biologische hap verorberen.

Aangenaam vertoeven, niet vertrekken met het gevoel dat je een survivaltocht in de wildernis achter de rug hebt: het driedaagse Best Kept Secret bewijst dat het kan. Dit voorjaar werd de prille trend van het 'comfortfestival', die komt overwaaien uit de Verenigde Staten, al afgetrapt door Where The Wild Things Are, dat ook een eerste editie beleefde. Voor dat muziekspektakel was een Centerparks-terrein in Zeewolde afgehuurd: dag tentjes, hallo bungalows.

Best Kept Secret komt uit de koker van de kleine concertorganisator Friendly Fire, dat ruggensteun krijgt van het Duitse FKP Scorpio. Het aanbod van relatieve luxe viel in de smaak. Het festival bleef allesbehalve een goed bewaard geheim en was uitverkocht. Vijftienduizend muziekliefhebbers, vooral twintigers en dertigers, kwamen er op af. Ook best wat Britten.

Niet op de laatste plaats wegens de indrukwekkende line-up. Friendly Fire slaagde erin om een mooie mix te programmeren van grote publiekstrekkers zoals Balthazar, Portishead, Trauma Helikoper, The Maccabees, Alt-J, het IJslandse Sigur Rós en een lading onbekendere verse bands. Bij Artic Monkeys ging het dak er alleen af tijdens oude hitnummer van jaren terug ('I Bet That You Look Good On The Dancefloor'). Zanger Alex Turner, tegenwoordig met Elviskapsel, leek zijn opruiende kwaliteiten verder toch een beetje kwijt te zijn. De mannen van Bloc Party leken er sowieso niet veel trek in te hebben. Frontman Kele Okereke straalde kauwgumkauwend desinteresse uit.

Groot feestgedruis was te vinden bij de kleinere podia. Ruige pit werd voorgeschoteld door de vrouwenband Savages. Het viertal is een kruising tussen The Horrors, The Yeah Yeah Yeahs en The Kills. Elektronische beats zijn de bodem waarop deze duistere dames hun performance opbouwen, met gitaargeweld en vurige zang. De tent stond echt op zijn kop bij hiphopformatie Tyler the Creator. Deze oproerkraaier is razendpopulair. Hoe vaak komt het voor dat een artiest zijn toehoorders structureel uitscheldt (you motherfuckers) en daar uitgelaten applaus voor terug krijgt? Teksten over bitches, auto's en diamanten gingen er in als zoete koek, het publiek brulde dansend mee.

Jammer dat het weer niet altijd meewerkte. Regenbuien gooiden soms roet in het eten, zoals tijdens het gevoelige optreden van Damien Rice. En wat lekker is het dan om je als zweterige en beschonken bezoeker na een festivaldag, in het holst van de nacht, terug te kunnen trekken in je ordentelijke blokhut. Wie er toch voor koos om een eigen tentje mee te brengen, kon trouwens ook gewoon terecht. Alleen werd die groep niet geparkeerd op modderig megaveld A, B of C, maar op keurige familieveldjes als Emoe, Kraanvogel of Python.

Inspire haalde het niet
Begin deze maand had nóg een festival zijn primeur moeten beleven. De grote concertorganisatie Mojo Concerts had de zinnen gezet op Inspire, een 'sprookjesachtig' muziekfestijn met een spiritueel randje. Maar de kaartverkoop liep niet en Mojo blies de boel af. Een schril contrast met de uitverkochte nieuwkomers Best Kept Secret en Where The Wild Things Are. Mojo spreekt van uitstel en hoopt dat Inspire er toch nog eens kan komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden