Combinatieteelt

In Groenstrook van 24 juli 2004 werd een lezer geciteerd, die op aanraden van een ervaren hobbytuinder dropplant (Agastache) tussen de koolplanten had gepoot. Zijn vraag was: als dit een zogenoemde 'goede combinatie' is, zijn er wellicht meer?

Die zijn er. Al blijft het altijd wat onzeker in hoeverre planten elkaar positief beïnvloeden -met een betere gezondheid en/of opbrengst als gevolg. Het beste is de combinaties het voordeel van de twijfel te gunnen. Hou het vooral ook praktisch.

Het bekendste voorbeeld van combinatieteelt is ui (Allium: zaaiui, plantui, bosui, stengelui, prei, bieslook, sjalot, knoflook) met wortel (Daucus: zomerwortelen of bospeen, winterwortelen). In dit geval zou de geur van uien afschrikkend werken op wortelvlieg. Die zet daardoor minder eitjes af, met als gevolg minder 'wormstekigheid' door maden in de peen. Om en om een rij ui gewassen en peen staat leuk, want peen heeft decoratief blad. Als u op zeker wilt varen, kunt u beter insectengaas over het wortelbed spannen.

Mierikswortel combineert goed met nachtschades (Solanaceae) zoals tomaat, paprika en ananaskers. De combinatie met aardappel zou de gezondheid van de planten ten goede komen en zelfs de smaak bevorderen. Mierikswortel is een vaste plant met een penwortel, waarvan pittige mierikswortelsaus kan worden gemaakt. Laat minstens één plant op de tuin overwinteren om in het voorjaar van te kunnen scheuren. Hier en daar een exemplaar tussen de aardappelplanten is al voldoende. Ook Oost-Indische kers staat te boek als goede buur en het staat nog leuk ook.

Aardbeien gaan goed samen met sla en sperziebonen, bieten groeien goed naast uien en bonen, bleek- en knolselderij combineren goed met prei. Ook erwt en radijs zijn goede buren. De meeste keukenkruiden combineren goed met groenten, op alsem en venkel na. Munt helpt tegen (de rupsen van) koolwitje op kolen en andere kruisbloemigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden