Combat-18 en Witte Wolven jagen Britten stuipen op het lijf

Twee bomaanslagen in Londen in één week. Het lijkt of de dagen van de terreur van het Ierse republikeinse leger terug zijn. Troost voor de Britten is dat het Ira niets met de aanslagen van afgelopen zaterdag en de zaterdag ervoor van doen heeft. De bomaanslagen - in de zwarte immigrantenwijk Brixton, en een week later in Brick Lane, centrum van de Bengaalse gemeenschap - waren, de locaties duiden daar al op, van puur racistische aard.

Een dag na de eerste aanslag werd de verantwoordelijkheid opgeëist door Combat 18, een neonazistische terreurgroep met een verleden van racistisch getint voetbalvandalisme, bombrieven en telefonische doodsdreigingen aan het adres van gekleurde voorlieden of blanken die daarmee geassocieerd worden. Na de tweede aanslag kwam er weer een telefoontje binnen bij alarmnummer 999. Ditmaal eiste een nog schimmiger clubje de aanslag op: de White Wolves, een afsplitsing van Combat 18, en nog extremistischer in woord en daad. Wie het ook mogen zijn, de Witte Wolven of Combat 18, de angst voor meer racistische aanslagen zit er inmiddels in Groot-Brittannië flink in. De National Black Alliance en de National Assembly Against Racism hebben al meetings georganiseerd om zich te beraden over veiligheidsmaatregelen. En minister van binnenlandse zaken Jack Straw spoedde zich na de tweede aanslag naar de plek des onheils om de bevolking een hart onder de riem te steken.

'Moederorganisatie' Combat 18 - die 18 staat voor de eerste en de achtste letter van het alfabet: AH, de initialen van Adolf Hitler - is een met veel nevelen en geheimzinnigheid omhulde club die in 1992 werd gevormd vanuit de veiligheidsdienst van de extreem-rechtse British National Partij. In 1995 kwam Combat 18 voor het eerst in het nieuws toen ze trots liet weten de hevige rellen rondom de voetbalwedstrijd Engeland-Ierland te hebben georganiseerd. Twee jaar later kwam de groep weer in het nieuws toen de Deense politie drie aan Londense adressen gerichte bombrieven onderschepte, verborgen in videocassettes.

Een van de doelwitten was voormalige zwemkampioene Sharroon Davies, wier echtgenoot zwart is. En Scotland Yard moest de linkse actrice Vanessa Redgrave - inmiddels opgeklommen tot de Labour-regering van Tony Blair na dreigementen van Combat 18 voorzien van een alarminstallatie en veiligheidsapparatuur. Vorige maand deed de Britse politie invallen bij leden van de groep en nam computerdiskettes, wapens en munitie in beslag. Vijftien leden werden gearresteerd, onder wie twee Britse militairen. Dat laatse was aanleiding voor onderminister van defensie Doug Henderson te waarschuwen dat militairen met banden met racistische organisaties uit het leger zullen worden ontslagen en voor de rechter zullen komen. De groep duidt de Britse regering bij voorkeur aan met 'ZOG', Zionist Ocupation Force (Zionistische bezettingsmacht), heeft een ledental van tegen de 200 en geeft onder de slogan 'Blanke revolutie is de enige oplossing' de voorkeur aan directe actie boven partijpolitieke propaganda. Politiek is toch niks voor Combat 18. Zoals de wegens mooord op een medelid levenslang vastzittende oud-leider Charlie Sargent zei: ,,Ik stem niet. Heeft geen zin. Het gaat om ras, niet om natie. We zijn geen Britse nationalisten, we zijn racisten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden