Comazuipen onder Britten snel groeiend probleem

Kroegbezoekers roken een sigaret bij een bar in Soho. Beeld ap

Comazuipen heeft in Groot-Brittannië een alarmerende omvang aangenomen en kost de overheid jaarlijks zo'n 3,4 miljard euro. Het aantal leveraandoeningen onder Britten is het afgelopen decennium met een kwart toegenomen en kost aan steeds meer mensen het leven, blijkt uit cijfers van de regering.

De Londense uitgaanswijk Soho biedt een kijkje in de banale werkelijkheid bij de kille cijfers. De cafés en nachtclubs staan dicht opeen, de meeste aanwezigen zijn te diep verzonken in hun drinkgelag om op te merken hoe bewusteloze gelijkgestemden door hulpverleners naar een dichtbij gelegen kliniek worden gebracht. Mannen zitten elkaar gillend als tieners achterna, vrouwen in veel te korte rokjes struikelen over hun eigen hoge hakken.

'Professionals zien zonder enige twijfel steeds meer patiënten van eind 20 tot half 30, wat twintig jaar geleden vrijwel ondenkbaar was', aldus Chris Day, specialist op het gebied van leveraandoeningen van de Universiteit van Newcastle.

Afname
Ondanks de verontrustende beelden en cijfers zijn de meeste deskundigen het erover eens dat de gemiddelde Brit niet meer drinkt dan de meeste andere Europeanen. Sinds een kleine tien jaar is de consumptie van alcohol zelfs afgenomen. Het gaat hier echter om een gemiddelde. Het probleem lijkt te liggen bij een kleine groep zware drinkers die zich in korte tijd volgieten.

Dit gedrag wordt gestimuleerd door lakse naleving van verkoopregels en de lage prijzen voor alcohol, zeggen sociaal werkers. Hierdoor wordt het voor jongeren aantrekkelijk om te gaan drinken. Door de lage alcoholprijzen - een blik drank kost in de supermarkt nog geen euro - is, net als in Nederland, het fenomeen 'indrinken' ontstaan.

Op uitgaansavonden wordt thuis eerst stevig gedronken, waarna in al dan niet beschonken staat de gang wordt ingezet naar het café, waar een glas drank veel duurder is.

Premier David Cameron bestempelde comazuipen tot een nationale 'schande'. Zijn kabinet wil het probleem aanpakken door een minimumprijs voor alcohol te introduceren. Schotland, dat lange tijd met hetzelfde probleem te kampen had, hanteert al een vergelijkbaar beleid.

Een dronken man wordt afgevoerd. Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden