Comateuze Sjaron vertoont onverwachte hersenactiviteit

De hersenen van Ariël Sjaron lijken te reageren op dingen die om hem heen gebeuren. Althans, uit een test die artsen de Israëlische oud-premier afnamen, blijkt dat beelden en geluiden goed in zijn brein binnenkwamen.

Sjaron, 84 jaar, raakte begin 2006 in coma na een beroerte. Hoop dat hij ontwaakt, is er niet meer. Toch waren de artsen blij verrast door de uitkomst van hun onderzoek. Ze confronteerden Sjaron met foto's van zijn familie en met een geluidsopname van een zoon. In een MRI-scanner, die de doorbloeding in het brein meet, zagen ze activiteit in de juiste hersengebieden. "Dit verhoogt de kans dat Sjaron iets hoort en begrijpt, al weten we dat niet zeker", zei neurowetenschapper Alon Friedman van de Ben Gurion-universiteit, betrokken bij de test.

Jan Stam, hoogleraar neurologie in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, is niet onder de indruk. "Blijkbaar zijn er bij Sjaron na zeven jaar nog neurale netwerken actief die iets registreren. Maar dat zegt niets over bewustzijn. Voor bewustzijn moeten deze netwerken op zijn minst onderling communiceren. Daar lijkt Sjaron me ver van verwijderd."

De uitgevoerde meting is nog weinig toegepast bij patiënten die al jaren in een vegetatieve toestand verkeren, zoals Sjaron. "Nu dat af en toe gebeurt, wordt het steeds duidelijker dat de hersenen van vegetatieve patiënten soms toch dingen registreren, zonder dat we van bewustzijn kunnen spreken", zegt Stam. "Er zijn ook vergelijkbare patiënten die een minimaal bewustzijn hebben. Sommigen kunnen zelfs op hun omgeving reageren met een oog- of vingerbeweging."

Sjaron was van 2001 tot 2006 premier van Israël. Hoewel hij te boek stond als havik, is zijn belangrijkste wapenfeit dat hij het Israëlische leger eenzijdig terugtrok uit de bezette Gazastrook. In 2010 werd hij kort thuis verpleegd, op de boerderij van zijn zoon, maar hij moest al snel terug naar de kliniek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden