COLUMN

Je hebt de sportman van het jaar, de sportvrouw van het jaar, de sportploeg van het jaar en vroeger had je ook nog de sportstad van het jaar. Maar een sportpaar van het jaar, dat mis ik eigenlijk wel, zeker nu er glanzende kandidaten zijn. Het Kerstnummer van Vrij Nederland portretteert immers Nicole Edelenbos en Maarten Oldenhof. Zij is interim-manager bij NAC, of bij NEC, of misschien zelfs bij allebei. Hij is directeur van een beursfonds, om precies te zijn: van Ajax. Dat is toch enig?

De vorige keer dat mevrouw Edelenbos een voorpagina haalde was wat onfortuinlijk. In juni sierde zij de cover van het Advocatenblad en binnenin vertelde zij opgewekt over haar baby en haar man, die weliswaar oorspronkelijk niet om voetballen gaf maar allengs er aardigheid in was gaan krijgen om bij Feyenoord op de tribune te zitten.

Binnen een paar dagen waren alle misverstanden de wereld uit: de tribuneklant was ingeruild voor de echte vader, Ajax-directeur Oldenhof, die kordaat ook in zijn eigen huwelijk schoon schip maakte. Zijn vrouw maakt nu een moeilijke tijd door, vertelt hij, en dat is de ware winnersmentaliteit. De kampioen komt met de beker op de foto, zo is het leven, maar het misstaat niemand om dan even aandacht te vragen voor de verliezer zonder wie die beker geen glans zou hebben.

Ook mevrouw Edelenbos heeft iets Jeannie Longo-achtigs, zoals zij een half jaar na haar ontslag bij Feyenoord zich bereid verklaart alsnog het bloed van voorzitter Van den Herik en Feyenoord-commissaris Mentink ('de ijdeltuit') te drinken. En samen peppen zij elkaar op, bezig met hun eigen prestatie en met niets anders: “Dat niemand er ooit iets van heeft gemerkt, vond ik het idiootste van alles. Ik dacht dat het met koeienletters op onze voorhoofden stond geschreven.”

Zij kunnen zich gewoon niet voorstellen dat het een willekeurige sportbestuurder geen lor interesseert of zij zitten te voetjevrijen, zoals de ware sportman pas een boodschap heeft aan het uitbreken van een wereldoorlog als de voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië dreigt te worden afgelast.

Het is de laatste kans voor het gelukkige paar, dat tegenwind zo krachtig trotseerde, om sportpaar van het jaar te worden, want Oldenhof verlaat de voetballerij. Hij wordt directeur van de RAI, zoals het een geboren exhibitionist betaamt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden