COLUMN

Een golftoernooi op de Keukenhof, zou dat wat zijn ter promotie van onze bollenstreek? We hebben nu weer vier dagen Masters achter de rug, in het zonnige Florida waar de superbaan is aangelegd waar uitsluitend de superkampioenen op mogen spelen.

Oh, wat zijn die fairways groen, wat zijn die greens nog groener, hoe rimpelloos staan de watertjes erbij. Kijk, daar is dat rustieke bruggetje weer waar Curtis Strange een jaar of vijf geleden zijn Waterloo vond, daar is die rare green weer waar de bal zomaar vanaf kan rollen, de plomp in. En vooral: rodondendrons! Rode, paarse, witte, zo fel bloeiend dat ik thuis telkens aan het eind van de uitzending de ramen open moet zetten om de kunstmestlucht te verdrijven. De Amerikaanse bond van rodondendronkwekers kan tevreden zijn want het spatte weer van het scherm af.

De rHodondendronliefhebber kwam dit jaar nog beter aan zijn trekken dan anders, dank zij die ene ongelukkige (was het weer Curtis Strange?) die zijn bal middenin zo'n suikertaart deponeerde. Commotie! En veel kijkjes van verschillende kanten op het rHodondendronveldje. Curtis Strange pakte na uitvoerige studie het probleem aan zoals alleen beesten dat kunnen. Hij dropte zijn bal niet op een ander, onschuldiger plekje maar zette zich linkshandig in postuur, om de bal met de achterkant van zijn club aan de versiering te ontrukken. De god van de Floriade-liefhebber strafte onmiddelijk: de bal rolde hortend en stotend over de green om met een elegant boogje in de sloot erachter te verdwijnen. Het voorval deed mij denken aan een prachtige passage in 'A son of the circus' van John Irving, een van de weinige literatoren die aandacht aan golf schenkt. Hij beschrijft het tragische einde van één van de dagelijkse golfpartijtjes van twee heren op leeftijd, Bannerjee en Lal, op Duckworth's, ergens in de buurt van Calcutta. “De heer Lal verspeelde zijn slag voorsprong op de laatste hole door een spectaculaire misser: hij chipte zijn bal volkomen over de green heen in een overdaad aan bloeiende bougainvilles, waar hij vervolgens treurig en vergeefs in had rondgehakt. In plaats van terug te gaan naar het clubhuis had Lal Bannerjee de hand geschud en was in woede het bougainville-park binnengemarcheerd; Bannerjee had hem daar achtergelaten. De heer Lal was voornemens het slaan uit de bougainville te oefenen voor het geval hij er ooit weer in terecht zou komen. Bloemtrossen vlogen in het rond terwijl Bannerjee wegliep; de tuinman was 's avonds somber gestemd over de onder planten aangerichte ravage. Maar de oude heer Lal behoorde tot de meer gewaardeerde leden van Duckworth's. Als hij er op stond een bougainville-slag te oefenen zou niemand het in zijn hoofd halen hem dat te verhinderen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden