Columnist wil Nederlandse archieven over staatsgreep zien

Columnist en wetenschapper Sandew Hira heeft bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo een verzoek ingediend de geheime archieven te mogen inzien over de eventuele betrokkenheid van Nederland bij de staatsgreep van 1980.

De vraag maakt deel uit van het onderzoek dat Hira, de schuilnaam van Dew Baboeram, doet naar het militaire bewind in Suriname in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Met de waarheidsvinding wil hij een einde maken aan de verdeeldheid in Suriname.

Met de archiefstukken hoopt Hira op meer duidelijkheid over de rol die kolonel Hans Valk bij de coup heeft gespeeld. Zijn betrokkenheid is twee keer onderzocht, maar de inspraak die het hoofd van de militaire missie in Suriname had, is nooit helder geworden.

Vorige week stemde de Surinaamse president Desi Bouterse tot veler verbazing in met een oproep van Hira om mee te werken aan een langdurig en diepgravend interview over de Decembermoorden van 1982. Daarbij kwamen vijftien tegenstanders van het toenmalige regime om het leven, onder wie advocaat John Baboeram, een broer van Dew. Als Bouterse echt het achterste van de tong laat zien, zou het de eerste keer ooit zijn dat hij bekentenissen aflegt.

Hira heeft tevens aan de VS en Cuba gevraagd mee te werken aan de waarheidsvinding. Ook deze landen waren nauw betrokken bij de gebeurtenissen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hira wil zijn eindrapport op 8 december aanbieden aan de voorzitter van het Surinaamse parlement. De complete getuigenis van Bouterse zal op internet worden geplaatst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden