Columnist Stevo Akkerman wint Heldringprijs

Stevo Akkerman Beeld Jorgen Caris
Stevo AkkermanBeeld Jorgen Caris

Trouw-columnist Stevo Akkerman heeft vanavond de J.L. Heldringprijs voor de beste columnist gewonnen. De prijs is in het leven geroepen door NRC Handelsblad en wordt jaarlijks uitgereikt.

Nico de Fijter

De jury prees Akkerman om zijn ‘afgewogen analyses van wat politici, partijen en gewone mensen beweegt’. Akkerman laat drie dagen per week op pagina 2 van deze krant zijn licht op de actualiteit schijnen.

‘Stevo Akkerman biedt ruim baan aan de twijfel in zijn voortreffelijk geschreven columns, juist door de eigen onzekerheid over zijn standpunten niet onder stoelen of banken te steken’, aldus de jury. ‘Dat kom je weinig tegen in de wereld van de column.’ De jury prees met name de wijze waarop Akkerman het gescherm van politici met de beweerde joods-christelijke grondslagen van onze samenleving fileert. ‘Eigen meningen lanceert hij voornamelijk om te solliciteren naar die van anderen. In ieder geval is zijn persoonlijke opvatting weinig dwingend, ook omdat die aangeboden wordt met de nodige relativering van alles wat heilig is of lijkt.'

Religie en filosofie

Akkerman (54) schrijft zijn columns voor pagina 2 sinds voorjaar 2016. Daarnaast is hij redacteur religie&filosofie van deze krant. Eerder was hij chef van de buitenlandredactie, in die hoedanigheid schreef hij een wekelijkse column. Akkerman werkt sinds 2010 voor Trouw, daarvoor werkte hij onder meer bij Het Parool. Naast journalist is Akkerman schrijver. Zijn autobiografische roman ‘Donderdagmiddagdochter’ (2013) werd meermalen bekroond.

De J.L. Heldringprijs wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar Jérôme Louis Heldring (1917-2013), oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, en decennialang columnist voor diezelfde krant. Eerdere winnaars waren Marja Pruis (De Groene Amsterdammer), Sheila Sitalsing (de Volkskrant), Caroline de Gruyter, Folkert Jensma (beiden NRC) en Trouw-columnist Hans Goslinga.

Lees hier alle columns van Stevo Akkerman.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden