Achter de schermen

Columnist Eva Meijer wil u een nieuwe blik op de werkelijkheid geven

Eva Meijer. Beeld Trouw
Eva Meijer.Beeld Trouw

Ze is filosoof, singer-songwriter, kunstenares, schrijft romans en is sinds kort ook columnist bij Trouw. Eva Meijer vertelt wie ze is en wat we van haar columns kunnen verwachten.

Gabriella Codonesu

Sinds deze maand mag je om de week een column gaan schrijven voor Trouw. Heb je er zin in?

“Ja zeker. Ik vind het ontzettend leuk. Een van de dingen die ik heel belangrijk vind als filosoof is om je te mengen in het publieke debat. En een column is natuurlijk een uitgelezen manier om dat te doen.”

Wat kunnen we van je columns verwachten?

“Ik hoop in elke column wat verder te kunnen gaan dan de waan van de dag. Met inzichten uit de filosofie probeer ik onderwerpen net even anders te belichten. Zo krijgen mensen hopelijk een nieuwe blik op de werkelijkheid en hebben ze iets om de rest van de ochtend over na te denken. Dat is natuurlijk ambitieus, dus het zal ook van de lezers afhangen of ze dat gaan doen. Ik hoop in ieder geval dat ik de filosofie echt naar de lezers kan brengen.”

Dit is de eerste keer dat je als columnist aan de slag gaat. Hoe bevalt het tot nu toe?

“Tot nu toe vind ik het eigenlijk heel erg leuk. Een krant is denk ik een mooi podium voor een schrijver. Wat ik heel leuk vind is dat er ontzettend veel dingen zijn die ik nergens anders kwijt kan. Ik schrijf vrij veel maar toch zijn er elke dag dingen die gebeuren en ook stukken van filosofen die ik tegenkom die heel geschikt zijn voor de lengte van een column. Ik zie het als een plek waar ik weer wat anders kwijt kan dan in mijn andere werk.”

Voordat je filosofie ging doen, heb je een tijd gewerkt als beeldend kunstenaar en singer-songwriter. Vanwaar die carrièreswitch?

“Voor publiek spelen vind ik echt het leukste wat er is, maar het zorgt op een bepaalde manier ook voor een ontheemd bestaan. Ik was vaak op tour en dus veel van huis. En ik had behoefte aan een ander soort intellectuele uitdaging dan die van de popmuziek en de kunstprojecten die ik deed. Ik wilde op een andere manier over dingen nadenken. Toen ben ik begonnen met filosofie.

Ik was overigens al een keer met filosofie begonnen toen ik besloot dat ik liever eerst dingen wilde gaan maken. Toen ben ik de kunstacademie gaan doen en die heb ik ook afgemaakt. Maar filosofie was wel iets waarvan ik dacht: ‘misschien moet ik dat nog gaan doen.’ Uiteindelijk zijn veel van de belangrijke beslissingen die je neemt in je leven denk ik niet rationeel. Omdat je niet precies weet waartoe ze leiden. Een belangrijk voorbeeld wat dan vaak gegeven wordt is het krijgen van kinderen. Je kan denken dat je het wilt maar je weet nooit precies wat het gaat inhouden en hoe het je leven verandert.”

Las je Trouw eigenlijk weleens voordat je er kwam werken?

“Ik ben een beetje een grazer qua nieuws lezen zoals waarschijnlijk wel meer mensen in deze tijd zijn. Dus ik ben niet op een krant geabonneerd maar ik lees wel verschillende stukken. Wat ik leuk vind aan Trouw - en ook wel bijzonder - is dat er heel veel aandacht is voor filosofie maar ook voor literatuur, natuur en ecologische vragen. Dat zijn de dingen waarvoor ik altijd wel Trouw lees.”

Waarom heb je besloten om aan de slag te gaan voor Trouw?

“Ik heb vrij veel geschreven over dieren, onze omgang met de planeet en de positie van de mens in dit geheel. Dat sluit denk ik wel aan bij de groene kant van Trouw. En wat betreft het filosofie-gedeelte denk ik dat Trouw een krant is die zich richt op mensen die graag hun horizon willen verbreden en graag verder willen denken over dingen. Dat is waar ik met mijn column ook aan bij hoop te dragen. Maar goed, ik schrijf één keer in de twee weken 500 woorden dus helemaal hersenspoelen zal niet lukken.”

Eva Meijer schrijft om de twee weken een column op de Religie & Filosofie-pagina’s. Haar eerste bijdrage als columnist voor Trouw verscheen deze week. Die leest u hier terug.

Eva Meijer

Eva Meijer (1980) is filosoof, schrijver, kunstenaar en singer-songwriter. Haar filosofische boeken en haar romans worden wereldwijd gelezen en zijn al in onder meer het Arabisch, Chinees, Turks, Zweeds, Koreaans en Tsjechisch vertaald.

Meijer is cum laude gepromoveerd in de filosofie, haar proefschrift schreef ze over de politieke stem van dieren. Daarmee won zij in 2018 de dissertatieprijs die jaarlijks samen met de Erasmusprijs wordt uitgereikt.

Ook met haar boeken won Meijer verschillende prijzen. Haar roman ‘Het vogelhuis’ was genomineerd voor zowel de Libris als de ECI Literatuurprijs. In 2019 verschijnen ‘De grenzen van mijn taal’, een filosofische verhandeling over depressie en ‘Voorwaarts’, een nieuwe roman.

Op het moment richt Meijer zich vooral op de filosofie en het schrijven. Nieuwe liedjes schrijft ze nog af en toe maar ze sluit niet uit dat dat in de toekomst verandert.

Lees meer interviews met journalisten van Trouw op trouw.nl/achterdeschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden