Colombiaanse triomf op én buiten het veld

Colombia won de Copa America zonder nederlaag en zonder tegendoelpunt. Opmerkelijker nog was de triomf buiten het veld: het gastland oogstte lof voor de organisatie van het met vrees tegemoet geziene evenement.

BOGOTA - Hoewel de aanloop naar de Copa America werd gekenmerkt en gehinderd door twijfels over de veiligheidssituatie in Colombia, is het toernooi rustig verlopen. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CSF wil Colombia nu kandidaat stellen voor de organisatie van het WK voor junioren in 2005.

Colombia organiseerde de Copa America voor het eerst in de 85-jarige historie van het Zuid-Amerikaanse kampioenschap. Voor het eerst ook wonnen de Colombianen, die Mexico in de finale met 1-0 versloegen.

Het eindtoernooi was weliswaar gedevalueerd door vooral het terugtrekken van Argentinië, maar de cijfers van de toernooiwinnaar mochten er zijn: Colombia won al zijn zes wedstrijden en het incasseerde niet één tegentreffer.

De Copa America kende een tumulteuze aanloop. Op 30 juni besloot de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CSF de Copa uit te stellen. De veiligheidssituatie in Colombia zou het organiseren van het evenement niet toelaten.

Onder politieke druk van de Colombiaanse president Pastrana en onder de commerciële druk van het Braziliaanse mediabureau Traffic ging het toernooi uiteindelijk toch door.

De politie was duidelijk doch nooit te indringend aanwezig. Met de goede resultaten van het Colombiaanse elftal nam het enthousiasme onder de Colombiaanse bevolking toe. Het toernooi kreeg het karakter van een volksfeest.

Voor veel werklozen bood de Copa America de mogelijkheid in de straathandel wat bij te verdienen. Alleen al in Cali schatte de gemeente het aantal extra arbeidsplaatsen op 15000. De politie in Medellin verklaarde dat de criminaliteit in de week dat er in

Medellin gespeeld werd, aanmerkelijk was gedaald.

De Colombiaanse president Pastrana beloonde de Colombiaanse ambtenaren maandag met een vrije dag om de titel te vieren. De CSF was erg tevreden over de organisatie. Met een toeschouwersgemiddelde van 22000 en bijna vijf miljoen dollar aan recettes scoorde deze Copa de hoogste cijfers in de historie.

Voorzitter Nicolas Leoz verklaarde dat de CSF-leden unaniem hebben besloten Colombia kandidaat te stellen voor de organisatie van het WK voor junioren in 2005.

De grote tegenvaller van het toernooi was het Braziliaanse elftal van trainer Scolari. Ondanks de aanwezigheid van een paar grote namen -Jardel, Denilsson, Roque Junior, Rochemback- maakte de Braziliaanse selectie een machteloze indruk.

In de beslissende poulewedstrijd tegen Paraguay speelden de Brazilianen een sterke tweede helft, maar in de kwartfinale werden ze terecht uitgeschakeld door Honduras, dat later verrassend beslag legde op de derde plaats. Bij thuiskomst in Rio de Janeiro werd de Braziliaanse selectie opgewacht door tientallen demonstranten met clownsneuzen.

De Braziliaanse krant O Globo schreef: ,,Net wat we konden gebruiken. Na Australië, Zuid-Korea, Kameroen en Ecuador verliezen we nu ook al van Honduras''.

Dat tekende de sfeer van cynisme die is opgeroepen door de zwakke resultaten van Brazilië in de kwalificatiereeks voor het WK van volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. De dreiging dat de viervoudige wereldkampioen zich voor het eerst níet plaatst, is reëel.

Een aantal bondscoaches, die van Mexico, Peru, Paraguay, Uruguay en Brazilië, probeerde noodgedwongen veel nieuwe spelers uit tijdens de Copa America. Bayern München bijvoorbeeld weigerde om Claudio Pizarro (Peru) en Giovanni Elber (Brazilië) vrij te geven.

Het ontbreken van veel van de 'Europese' krachten deed de publieke belangstelling en het spelniveau in een paar wedstrijden geen goed. Daar staat tegenover dat een aantal 'nieuwe' talenten is opgestaan, zoals de Costa Ricaan Paolo Wanchope, de Hondurees Julio Leon, de Mexicaan Jesus Arellano en de Colombianen Freddy Grisales, Victor Aristizabal en Giovanni Hernandez. Spits Aristizabal werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Hij was bovendien topscorer met zes treffers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden