Colombia zegt oude kliek vaarwel

BOGOTü - De monsterzege met 53 procent van de onafhankelijke, rechtse kandidaat ülvaro Uribe in Colombia markeert het failliet van de traditionele partijen. Zijn overwinning, en een verrassende opkomst van links, schuiven de oude politieke kliek in één klap naar de marge. Uribe mag nu laten zien dat hij ook inderdaad een alternatief ís.

Erwin Koopman

Het werd bepaald geen volksfeest op de burelen van Uribe's 'Primero Colombia'. Om veiligheidsredenen bleef de euforie zondag beperkt tot een zwaar bewaakt, besloten feestje.

,,Dit betekent het einde van de partijen'', zegt politiek analist Alfredo Rangel. Zeven van de tien Colombianen stemden zondag 'onafhankelijk'. Nieuwelingen bepalen het nieuwe politieke landschap. Naast de rechtse Uribe was de linkse Luis Eduardo Garzón dé verrassing. Zijn 'Polo Democrático' van sociaal-democraten tot marxisten werd vanuit het niets 'slands derde politieke macht.

De schipbreuk van de corrupte oude partijen, die sinds 1957 de macht hebben gedeeld, bevestigt een tendens die ook in de rest van Latijns-Amerika gaande is. ,,De Colombiaanse democratie heeft dit nodig om zich een democratie te kunnen noemen'', meent analist Oscar Callazos.

De zwanenzang van het tweepartijenstelsel was al ingeluid door de verslagen president Andrés Pastrana. Zijn slappe optreden tegen de gewapende groepen heeft de geloofwaardigheid van zijn PCC zo diep getroffen dat ze niet eens meer met een kandidaat op de proppen kwamen.

Doodssteek voor het traditionele stelsel was de afgang van de liberaal Horacio Serpa. Zondag scoorde hij nog lager dan vier jaar geleden en stortte daarmee de PL in een diepe crisis. Uribe, zelf groot geworden binnen de PL, heeft hiervan geprofiteerd.

In zijn toespraak nodigde Uribe Garzón uit samen te werken aan de vrede. Uribe heeft beloofd hard op te treden tegen de gewapende groepen om een einde te maken aan veertig jaar politiek geweld. Een zware taak, waarin hij alleen kan slagen met steun van andere politieke groepen. Alleen al de training en inzet van 100000 extra militairen gaat vele miljoenen euro's kosten.

Maar vooralsnog overheerst optimisme. ,,Met Uribe in de regering en Garzón in de oppositie, zijn we beter af dan met de oude partijen die elkaar nooit afvielen'', schrijft hoofdredacteur Mauricio Vargas van het weekblad Cambio. Terwijl anderen waarschuwen voor polarisatie, ziet Vargas een fel politiek debat juist als dé voorwaarde voor vrede in een land waar de enige oppositie traditioneel komt uit de loop van het geweer.

Dat laatste is tevens een van de grootste obstakels. Juist Uribe en Garzón zijn inmiddels de meest bedreigde politici van Colombia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden