Colombia: vredesoverleg FARC zonder wapenstilstand

Tijdens de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC is geen staakt-het-vuren van kracht. De militaire operaties tegen de guerrilla's gaan gewoon door. Dat zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos dinsdagavond in televisietoespraak tot de natie.

Redactie

Hij kondigde officieel aan dat de eerste gesprekken in de eerste helft van oktober in de Noorse hoofdstad Oslo zullen beginnen. In een later stadium wordt verder onderhandeld in Cuba.

Deze keer wordt er ook geen land vrijgemaakt voor de guerrilla's. Dat gebeurde wel bij het mislukte vredesoverleg in 2002. De rebellen kregen toen een gebied toegewezen in ruil voor een staakt-het-vuren. De guerrilla's hielden zich echter niet aan de afspraken.

Santos zei verder niet van plan te zijn jaren te onderhandelen over vrede met de FARC. Wat hem betreft wordt het een kwestie van maanden. Behalve Noorwegen en Cuba zijn ook Venezuela en Chili betrokken bij het vredesproces.

FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri bevestigde dat de guerrillabeweging met de Colombiaanse regering om de tafel gaat om te praten over vrede.

De Verenigde Staten en de Europese Unie reageerden dinsdag positief op de aanstaande vredesonderhandelingen die een einde moeten maken aan 50 jaar strijd tussen regeringstroepen en de FARC.

De FARC begon in 1964 als een marxistische guerrilla van boeren. De beweging en het gebied dat ze beheerst, groeiden sterk in de jaren zeventig en tachtig. Daarmee groeide de FARC uit tot een drugsbende met enorme inkomsten die zich ook op ontvoeringen stortte. De afgelopen jaren heeft de beweging sterk aan kracht ingeboet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden