Colombia koestert aan Farc ontsnapte held

Vier dode gijzelaars trieste uitkomst van reddingsactie

Colombia heeft een nieuwe held. Sergeant Luis Alberto Erazo wist dit weekeinde te ontsnappen aan zijn ontvoerders tijdens een vuurgevecht tussen de rebellengroep Farc en militaire troepen, in het zuiden van het land.

Bij dat gevecht kwamen vier andere gijzelaars om. De doden zijn door de Farc met schoten in de nek en het hoofd geëxecuteerd, meldde de minister van defensie Juan Carlos Pinzón. De vier, die nog geketend werden aangetroffen, waren al meer dan tien jaar in handen van de organisatie.

Erazo beschreef tegenover persbureau Reuters hoe hij hollend door de jungle werd achtervolgd en bestookt met handgranaten. Hij verstopte zich in een boom en kwam pas tevoorschijn toen hij kettingzagen hoorde, die een open plek maakten voor legerhelicopters. President Juan Manuel Santos uitte zijn blijdschap over Erazo's ontsnapping en zocht de gewonde sergeant op in het ziekenhuis in de hoofdstad Bogotá. Erazo, die twaalf jaar gegijzeld is, is de 'held van de natie', volgens Santos.

Tegelijkertijd is de discussie weer opgelaaid over het gebruik van geweld door het leger tegen de Farc. Vier dode gijzelaars en één ontsnapping is voor de nabestaanden een trieste uitkomst van wat een reddingsactie had moeten zijn, stellen vooral familieleden van de gijzelaars en mensenrechtenorganisaties. Het is niet de eerste keer dat een militaire operatie verkeerd afloopt. In 2007 kwamen bij een soortgelijke actie elf van de twaalf te bevrijden parlementariërs om. Sindsdien gaan er steeds meer stemmen op om over de vrijlating van gijzelaars te onderhandelen. Leden van de organisatie voor verwanten van ontvoerden, Asfamipaz, zeggen weinig boodschap te hebben aan de kwalificatie van 'held' voor (omgekomen) gijzelaars.

Of de Farc zelf in is voor gesprekken valt te betwijfelen, nu sinds kort de fanatieke Timeleon Jimenez, alias Timochenko, aan het hoofd van de organisatie staat. Diens voorganger Alfonso Cano stond nog enigszins open voor het idee van onderhandelen. De uitspraak van Santos, dat met de dood van Cano het leiderschap van de Farc als een kaartenhuis in elkaar zou storten, is volgens analisten rijkelijk optimistisch - hoewel de organisatie de laatste jaren ernstige verliezen heeft geleden door toedoen van het Colombiaanse leger.

De Farc begon als bevrijdingsbeweging in de jaren zestig. De ontvoeringen en gijzeling van militairen, burgers en politici zoals Ingrid Bétancourt, hadden tot doel om gedetineerde Farc-leden middels ruilhandel terug te krijgen, en als drukmiddel op de regering.Over het aantal mensen dat nog in handen is van de Farc verschillen de meningen: sommigen zeggen tientallen, anderen honderden. De laatste decennia zijn de idealistische kanten van de beweging sterk afgesleten, en de Farc houdt zich nu vooral bezig met drugshandel en andere criminele zaken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden