COLOMBIA - ENGELAND 0 - 2

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM, LENS - In het stadion Felix-Bollaert kwam voor de Engelsen tenslotte alles heel eenvoudig in orde. Al die verhalen over een spannende ontknoping in groep G, het was - achteraf gezien - drukte om niets geweest.

Na de loting beschouwde de Engelse selectie het overleven van de eerste ronde als een formaliteit. Maar het toernooi kreeg een dramatische wending in Toulouse, waar Roemenië een graadje slimmer voetbalde dan de Britten. Een gebrek aan inventiviteit plus de kapitale blunders van Tony Adams en Graeme le Saux kostten het groepshoofd de kop. En dus hadden de mannen van Hoddle 'm een paar dagen flink voor niets geknepen.

Niemendalletje

Het duel tegen Colombia was niets meer dan een niemendalletje. Een farce voor 21 heren, want keeper David Seaman mocht gisteren worden opgeteld bij de grote schare Britse supporters. Het was raar: de Zuid-Amerikanen waren slechts gebaat bij een overwinning, maar waanden zich al heuse globetrotters als ze de middenlijn overstaken. Engeland kreeg in het legerkamp Lens - want anders kon het Noord-Franse stadje de afgelopen dagen niet gekarakteriseerd worden - alle gelegenheid voor een constante kannonade op het doel van Farid Mondragon.

Michael Owen kreeg gisteren eindelijk zijn basisplaats. Glenn Hoddle was na de smeekbedes in de Engelse kranten wel verplicht een ander aanvalsduo uit te proberen. In de tegenvallende pot tegen Roemenië had de coach moeten constateren dat Alan Shearer in negentig minuten geen enkele keer in een kansrijke positie was gemanoeuvreerd. Die kansen waren er wel geweest voor de 18-jarige speler van Liverpool. Owen scoorde bovendien in de dertien minuten die hij kreeg toebedeeld en raakte in blessuretijd ook nog het houtwerk. Het lag daarom voor de hand de kaarten voor een tweede keer op de onvoorspelbare spits te zetten. Vooral tegen de op lijn verdedigende Colombianen rekende Hoddle op de snelheid van de publiekslieveling. Spelend aan de linkerkant was de revelatie van de Premier League inderdaad levensgevaarlijk, maar zijn rol was in Lens meer een van aangever dan van afmaker.

De Engelsen steunden in de cruciale derde ontmoeting, zoals altijd, op hun inzet en loopsnelheid. Britten kunnen nu eenmaal niet spelen op het houden van de nul. Een dergelijke defensieve instelling zit niet in hun genen, al hield Tony Adams, met zijn 53 caps de meest ervaren international in het elftal, vooraf wel rekening met die optie: “In Rome speelden we op 11 oktober van het vorig jaar onze laatste kwalificatiewedstrijd. Door de 0-0 daar plaatsten we ons direct voor Frankrijk. Maar het gelijkspel was wel het gevolg van onze strijdbaarheid. We gingen tegen Italië onvoorwaardelijk voor de winst.”

De terugkeer van Paul Ince was bij de match op leven en dood een min of meer doorslaggevende factor. Ince speelde geen rol bij de Engelse doelpunten, maar Colombia kreeg door zijn dominantie op het middenveld geen moment de kans het initiatief over te nemen. De directe tegenstander van Ince, de voor voetbalbegrippen bejaarde Carlos Valderrama, nam zelfs niet de moeite in diens spoor te blijven en zo kwam Colombia bij de Engelse uitbraken voortdurend één of twee man tekort.

Nog bij de stand 0-0 sijpelde bij de Britten het bericht door dat er sensationele ontwikkelingen gaande waren in Saint-Denis. De 1-0 voor Tunesië aldaar bood Engeland zowaar een niet meer verwacht perspectief. Even later had Engeland de eerste plaats in de poule virtueel in handen. Darren Anderton - die zich in de beginfase slechts had onderscheiden met een serie waardeloze voorzetten - produceerde in de twintigste minuut een prachtige pegel in de kruising. David Beckham had evenmin respect voor het imposante postuur van Mondragon (1.92 meter bij een gewicht van 89 kilo) en prikte de bal na een klein half uur over de muur en langs de graaiende handen van de doelman.

Bij die score bleef het in Lens. De Colombianen maakten weliswaar een bijzonder zwakke indruk, maar achterin veegde het koppel Jorge Bermudez-Evereth Palacios heel wat brokstukken bij elkaar en maakte ook Mondragon indruk met enkele reddingen.

Engeland blijft in Zuid-Amerikaanse sferen: Glenn Hoddle moet het dossier Argentinië uit de la trekken, omdat Roemenië in de tweede helft Tunesië achterhaalde (1-1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden