Collegejaar feestelijk geopend

De vakanties zijn nu echt afgelopen: maandag werd op de Nederlandse universiteiten het academisch jaar 2013-2014 feestelijk geopend. Met speeches vanuit het bestuur van de universiteiten en veel bekende gastsprekers werd traditioneel het startsein voor het nieuwe collegejaar gegeven.

Koningin Máxima ging naar de Wageningen UR (University & Research centre). Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen, die begin volgend jaar zijn functie na 12 jaar neerlegt, grapte: 'Het is de eerste en waarschijnlijk de enige keer dat we om de prinses vroegen en de koningin kregen.' Het is nog niet duidelijk wie Dijkhuizen opvolgt als voorzitter.

Prins Constantijn sprak studenten van de Universiteit Leiden toe en gaf ook goede raad aan de eerstejaars: 'Iedereen die grote ideeën heeft, kan succesvol zijn. Daag jezelf uit, maar ontdek ook vooral de kracht in jezelf. Jij hebt nog de luxe om onderuit te gaan, dus je hebt de plicht om risico's te nemen. Als je maar niet te lang zappend op de bank blijft liggen.'

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs liet de studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam weten waarom een leenstelsel voor alle studenten naar haar idee beter is dan het huidige systeem waarin de basisbeurs een gift is. 'Nu is het zo dat elke student met een basisbeurs een studieschuld opbouwt. En daarna repareren we dat, door alleen aan degenen die ook daadwerkelijk hun diploma halen, een prestatiebeurs te geven. Dat is compensatie achteraf. We kunnen het ook omdraaien. Ervoor kiezen om álle studenten een betere voorbereiding te geven. Door het geld dat we nu in die compensatie steken, te investeren in goed onderwijs en daarmee in talentontwikkeling, zodat de terugbetaling geen probleem hoeft te worden.'

Het bedrijfsleven was ook breed vertegenwoordigd bij de openingen, met onder anderen vicepresident Martin van den Brink van ASML die een toespraak hield aan de TU Delft, en Dick Benschop, directeur van Shell Nederland, reisde naar TU Eindhoven.

Zo'n 240.000 studenten volgen momenteel een universitaire opleiding. De definitieve cijfers volgen pas later. Naar schatting beginnen 60.000 nieuwe studenten aan een studie bij een universiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden