College voor Zorgverzekeringen: Kwaliteit wondzorg moet hoger

De behandeling van patiënten met ernstige wonden, bijvoorbeeld als gevolg van een operatie, vaat- of suikerziekte, moet beter. Daarvoor is een kwaliteitsstandaard wondzorg nodig.

Dat concludeert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een rapport aan minister Schippers. Het adviescollege verwacht dat het aantal patiënten met complexe wonden de komende jaren toeneemt en wijst op de bevolking die veroudert, maar ook op het groeiend aantal patiënten met chronische ziekten als vaatlijden en diabetes, erkende veroorzakers van huidproblemen. Wonden doen niet alleen pijn, maar zien er ook lelijk uit en kunnen stinken. Ze zijn daardoor een bron van schaamte, wat een sociaal isolement kan vergroten.

Het CVZ wil nu met zorgverleners, maar ook zorgverzekeraars, afspraken gaan maken over goede wondzorg, vast te leggen in een kwaliteitsstandaard. De standaard moet worden ontwikkeld door het Wondplatform Nederland, waarin patiëntenorganisaties, zorgverleners maar ook hulpmiddelenleveranciers al samenwerken. Daarin moet ook worden vastgelegd dat iedere patiënt een 'zorgdossier' krijgt, en er moeten afspraken gemaakt worden over de informatieoverdracht en de verantwoordelijkheden tussen zorgverleners onderling.

"De verantwoordelijkheden voor het ontwikkelen van een dergelijke standaard ligt bij de partijen, professionals, zorgverzekeraars en cliënten", schrijft het CVZ. Zorgverzekeraars zouden met zo'n kwaliteitsstandaard in de hand zorg kunnen gaan inkopen. Het college waagt zich verder niet aan de vraag welk verbandmiddel het beste is, want wetenschappelijk is daarvoor geen bewijs.

(TROUW)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden