Discriminatie

College voor Rechten van de Mens wil coördinator om discriminatie tegen te gaan

De veelbesproken demonstratie op de Dam tegen racisme.  Beeld ANP
De veelbesproken demonstratie op de Dam tegen racisme.Beeld ANP

Het College voor de Rechten van de Mens roept de overheid op een speciale coördinator aan te stellen die zich toelegt op het overal terugdringen van discriminerend gedrag in de samenleving. Dit omdat zulk gedrag in de openbare ruimte in Nederland structureel voorkomt en voor velen ernstige gevolgen heeft.

Het College voor de Rechten van de Mens doet de oproep woensdag in het jaarverslag van 2019. Het is de eerste keer in drie jaar dat het College een zo duidelijke oproep doet. Het jaarverslag van 2018 ging voornamelijk over toegang tot het recht, dat van 2017 over daklozen. De kwesties zijn actueel na de demonstraties tegen racisme van deze en afgelopen week.

“Twee derde van de mensen met een discriminatie-ervaring op straat, online of in het openbaar vervoer vertoont aanpassings- en mijdingsgedrag”, staat in het rapport. “Denk aan vrouwen die ’s avonds niet alleen over straat durven, aan homostellen die niet langer hand in hand durven te lopen en aan mensen met een donkere huidskleur of niet-westers uiterlijk die zich online niet meer durven uit te spreken.”

In het jaarverslag staat dat discriminerend gedrag voorkomt in de gehele samenleving, van het onderwijs en de werkvloer tot aan de openbare ruimte, zoals in de horeca, online en in de woonomgeving. “De vele antiracismedemonstraties onderstrepen de hardnekkigheid van het probleem. Cijfers van het college laten zien dat 28 procent van de mensen die discriminatie in de openbare ruimte ervaren, dat ook op grond van hun afkomst meemaken. Dus op grond van hun huidskleur, nationale of etnische afkomst of taal.”

Met het aanstellen van een coördinator kan het probleem worden aangepakt, denkt het College voor de Rechten van de Mens. “Deze coördinator kan ervoor zorgen dat de overheid een overkoepelende, integrale en structurele aanpak van alle vormen van discriminerend gedrag ontwikkelt.”

Lees ook:

Van het grapje-dat-moet-kunnen tot de-baan-die-aan-je-voorbijgaat: dit is racisme in Nederland

Meer mensen meldden in 2018 discriminatie vanwege hun herkomst of huidskleur. Opvallend, want nagenoeg alle andere meldingen van discriminatie namen af. Toch is racisme een groot probleem. Lees hier verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden