College voor 12-jarigen

Hoe oud is de maan? Wat doen die kringen rond Saturnus? Kinderen die antwoord wensen op dat soort vragen, konden gisteren naar een college sterrenkunde aan de 'kinderuniversiteit' van de Rijksuniversiteit Groningen ter ere van haar 78ste lustrum.

GRONINGEN - ,,Kijk, lichtgevende marsmannetjes'', ginnegapt een jochie. In een verdonkerde en rumoerige collegezaal toont prof. Peter Barthel (51) dia's van planeten, sterren, telescopen en raketten. Zijn studenten van vandaag zijn 1200 basisschoolleerlingen uit Groningen, Drenthe en Friesland, die hem met applaus, gefluit en stampvoeterij ontvangen.

,,Ik hoef niet te studeren, ik wil kok of striptekenaar worden'', zegt Kristian Faber van tevoren. Met zijn klasgenoten uit groep zeven van de Borgschool uit Winsum, is hij naar het college gekomen. Caroline wil advocaat worden, dan ben je lekker snel rijk en kun je naar het buitenland. En anders iets met haaien. Sterrenkunde boeit haar maar matig. ,,Hé, hoe heet een smurf in Turkije? Weet je 't niet? Een smurk'', lacht ze.

De interesse zwakt af, totdat een knaloranje foto van een fel brandende gasbal verschijnt. ,,Woooo!!'', klinkt het bewonderend. ,,Cool zeg!'' De zon blijkt vijf miljard jaar oud, ruim honderd keer zo groot als de aarde en de temperatuur bedraagt er 5000 graden. En wat ben je als de aarde om de zon gedraaid is? Een jaar verder. Zo werpt de professor een ander licht op een heuglijke zaak als een verjaardag. ,,Als je na 365 dagen weer op dezelfde plek in het heelal bent gekomen, is dat dus je verjaardag.''

De talloze weetjes die Barthel zo en passant verklaart, zijn hard nodig. ,,In vergelijking met andere landen doet Nederland het niet best qua algemene natuurkennis. Biologen klagen ook: kinderen zien nooit meer een kikkervisje en simpele dingen waarom gras in de winter niet groeit, weten ze niet.'' Daarom goochelt hij met wereldbollen, manen en een fel lichtgevende minizon, om het verschil tussen dag en nacht te laten zien. In de winter staat de zon lager en zijn de schaduwen langer omdat Nederland dan verder van de zon ligt en het begrip 'maand' is afkomstig van de periode die het de maan kost om de aarde te draaien.

Hij is zeer te spreken over de kinderuniversiteit en hoopt dat volgend jaar ook andere faculteiten meedoen. Het is dé manier om kinderen te enthousiasmeren. Nieuwsgierig zijn ze zeker. Bij de vragenronde schieten tientallen vingers omhoog. Waarom heet de Melkweg de Melkweg? Hoe ontstond de zon? Hoe oud kunnen sterren worden? Hoe oud is de aarde, wil Kristian weten. Vijf miljard jaar. Kristian vond het 'leuk'. ,,De helft wist ik nog niet.'' Wat wil hij later worden? ,,Nog steeds striptekenaar.'' Na afloop krijgt hij -net als de anderen- een oorkonde mee voor het collegebezoek. En, als hij belooft op een donkere nacht de hemel af te speuren naar de Melkweg, een milky way.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden