College Rotterdam in het nauw na lek in Schiekadeblok-zaak

Oud-wethouder Adriaan Visser Beeld ANP
Oud-wethouder Adriaan VisserBeeld ANP

De Rekenkamer Rotterdam heeft bevestigd dat een gelekt document dat vorige week leidde tot het aftreden van wethouder Adriaan Visser, wel degelijk nog geheim was.

In een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad schrijft de gemeentelijke rekenkamer dat er geheimhouding rust op het verslag van een presentatie van tien jaar geleden over het omstreden Schiekadeblok. “Dat betekent dat de inhoud hiervan niet gedeeld mag worden met derden.”

Het verslag werd onlangs door wethouder Adriaan Visser (D66) van financiën en grote projecten gelekt naar de media. Toen dat vorige week uitkwam, diende Visser zijn ontslag in bij burgemeester Aboutaleb. Het college besloot nog te laten onderzoeken of het stuk daadwerkelijk nog geheim was.

Erfpacht

In 2009 was Visser als topambtenaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Schiekadeblok, naast Rotterdam Centraal. Het terrein werd toen door de gemeente gekocht van projectontwikkelaar LSI voor 52 miljoen euro. De afspraak was dat LSI 2 miljoen euro per jaar aan erfpacht zou betalen, maar door financiële problemen kon het bedrijf de erfpacht niet opbrengen. Dat heeft de gemeente Rotterdam inmiddels een strop van zeker 20 miljoen euro opgeleverd.

Over het debacle publiceerde de Rekenkamer Rotterdam eind januari een voor Visser zeer kritisch rapport, met de titel ‘Voor het Blok gezet’. Hij zou solistisch hebben gehandeld en risico’s niet juist hebben weergegeven.

“De berichtgeving over mij in relatie tot het Schiekadeblok in de afgelopen weken is mij niet in de koude kleren gaan zitten”, schreef Visser in zijn ontslagbrief. Hij erkende dat hij met het lekken van de presentatie de beeldvorming heeft ‘proberen bij te sturen’. Hij zei te hebben gehandeld ‘in een emotionele opwelling, wat onverstandig was.’

Geheimhouding

De uitkomst van het onderzoek van het gemeentebestuur of op het stuk geheimhouding rust, wordt eind deze maand verwacht, maar gisteravond bevestigde de Rekenkamer Rotterdam al dat het stuk geheim was.

Burgemeester Aboutaleb zei in een reactie dat het college laat onderzoeken of het om hetzelfde document gaat. “Het is toch een stuk ingewikkelder. De rekenkamer heeft een document gekregen dat zij als geheim beschouwt. Maar ik weet niet of van deze presentatie van twaalf pagina’s er misschien drie zijn uitgehaald. Dat moet je met zekerheid vaststellen”, aldus Aboutaleb tegen RTV Rijnmond. “Het college wil weten of er een strafbaar feit is begaan, en dan volgt ook aangifte.”

In een verklaring ontkende het college maandag dat ook ‘andere wethouders betrokken zouden zijn bij een gecoördineerde lek-actie’. Komende donderdag debatteert de Rotterdamse gemeenteraad over de kwestie.

Lees ook

D66-wethouder Rotterdam struikelt over vastgoeddeal

Het Rotterdamse college heeft vandaag zijn meest ervaren wethouder zien vertrekken. Adriaan Visser (D66) heeft zijn ontslag ingediend nadat bekend werd dat hij geheime stukken uit een vastgoeddeal zou hebben gelekt. Hij was vanaf 2014 als wethouder werkzaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden