Samenwerking CDA - FvD

College Noord-Brabant geïnstalleerd na omstreden aanloop

De presentatie van het bestuursakkoord van de provinciale Statenfracties van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant voor de provincie Noord-Brabant. Beeld ANP

Het nieuwe College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is vrijdagavond geïnstalleerd. Na een vergadering van twaalf uur werden de twee gedeputeerden voor de VVD, twee voor het CDA, twee voor het FvD en een voor Lokaal Brabant, in het provinciehuis ingezworen door de commissaris van de Koning.

Met name de benoeming van de twee gedeputeerden voor het Forum voor Democratie lag gevoelig - met name om de samenwerking van de provinciale afdeling van het CDA met de partij van Thierry Baudet. Tijdens de Statenvergadering deden meerdere fracties een beroep op de beoogd collegeleden om afstand te doen van uitspraken van Forum-leider Baudet. Daar gingen de zeven niet op in, ‘om landelijke discussies niet naar de provincie te halen’. De weigering bracht de fracties van D66, SP, GroenLinks en PvdA ertoe om tegen de benoeming van de gedeputeerden te stemmen.

De coalitie van VVD, CDA, FvD en Lokaal Brabant deed wel een concessie. De gewraakte portefeuille 'Vrije Tijd', waaronder ook cultuur valt, werd tot 'Vrije Tijd, Cultuur en Sport' omgedoopt. Daarmee kwam de coalitie tegemoet aan de wens van veel fracties in Provinciale Staten. Volgens het bestuursakkoord gaat de provincie de subsidies voor cultuur na 2022 afbouwen.

Voorafgaand aan de Statenvergadering waren er protesten voor het provinciehuis, met name door milieuactivisten en de culturele sector in Brabant.

Lees ook: 

CDA Brabant omarmt definitief partij van Baudet

De CDA-fractie in Noord-Brabant kiest definitief voor samenwerking met Forum voor Democratie, dat nu voor het eerst in een provinciaal college komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden