College Nijmegen is gevallen

Wethouder Depla van Nijmegen

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen is gevallen. Dat heeft het college zojuist bekendgemaakt.

De burgemeester en wethouders van het linkse college waren sinds dinsdag in vergadering na een conflict in de gemeenteraad over de onroerendzaakbelasting (ozb). De PvdA stond daarin recht tegenover de coalitiegenoten SP en Groenlinks en het college over de verhoging van stijging van de ozb. De PvdA vond dat de gemeente de burger te veel vroeg.

Vandaag liet het college weten niet meer verder te kunnen. Het beraadt zich erover of het demissionair verdergaat tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.

In 2002 kreeg Nijmegen als enige grote stad in Nederland een volledig links college. Havana aan de Waal, verzon de toenmalige fractieleider Wouter van Eck als geuzennaam. Hoewel de burgemeesters Ter Horst en De Graaf niets van die betiteling moeten hebben, is het begrip niet meer weg te denken. Als troetelnaampje onder het links georiënteerde deel van de Nijmegenaren, als scheldbenaming onder een ander deel van de inwoners, dat minder enthousiast is over vele ’groene’ maatregelen die in de afgelopen acht jaar zijn genomen. Het ruim baan maken voor openbaar vervoer en fiets en tegelijkertijd het actief ontmoedigen van het gebruik van de auto is die laatste groep wel de grootste doorn in het oog.

Het eerste linkse college deed het echter over het algemeen goed. Nieuw elan was zichtbaar, bijvoorbeeld in de aanpak van zwaar verouderde stadswijken. Nijmegen haalde meermalen de publiciteit met uitgesproken groene raadsbesluiten, zoals het weren van SUV's ofwel PC Hoofttractoren uit de binnenstad. Dat ging overigens na landelijk hoongelach niet door. De drie collegepartijen behaalden in 2006 met vlag en wimpel een nieuwe verkiezingsoverwinning. Zelfs D66, landelijk overal een verliezer, won in Nijmegen nog een zetel.

Maar de flair van het eerste linkse college kwam niet meer terug. Ondernemers en zakenlui in de stad begonnen steeds harder te mopperen over erg hoge lasten en het verkeersinfarct. Affaires volgden elkaar op. Eerst rond PvdA-kroonprins Paul Depla, die een misstap beging. Hij kwam in opspraak toen hij zich in de fietsenkelder van het stadhuis oraal liet bevredigen door een VVD-raadslid. Toen over de verkoop van busbedrijf Novio, dat op een financiële tegenvaller uitliep. Enkele maanden geleden moest de SP-wethouder van Financiën al het veld ruimen, nadat gebleken was dat schouwburgdirecteur Albert Krielen zichzelf kon verrijken met een torenhoog inkomen voor een deeltijdbaan.

GroenLinks en SP konden elkaar nog wel vinden, maar de PvdA liep steeds vaker uit de pas. „Het kan zo niet verder”, concludeert het college nu in een woensdag verspreide brief. Burgemeester Thom de Graaf gaat onderzoeken hoe de stad zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 moet worden bestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden