College mensenrechten: Vluchtgarage mensonwaardig

Er moet onmiddellijk worden ingegrepen in de 'mensonwaardige' situatie van de asielzoekers in de Vluchtgarage. In een zeldzaam felle oproep aan de gemeente Amsterdam en staatssecretaris Teeven waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens (CvdRvdM) voor de zeer slechte toestand in het gekraakte pand in Amsterdam-Zuidoost: "Voorkom dat het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven".

In de Vluchtgarage bivakkeren al maandenlang zo'n honderd asielzoekers. Recht op opvang hebben de afgewezen vreemdelingen niet meer. Leden van het CvdRvdM waren gisteren in het pand en zagen 'een niet-menswaardige leefomgeving'. Er is te weinig eten, geen geld, geen douches, geen warm water en een haperende stroomvoorziening. "Door een tekort aan ruimte wijken de bewoners inmiddels uit naar de garageboxen en het parkeerdek. De leefomstandigheden leiden tot spanningen. De vluchtgarage biedt de vreemdelingen weliswaar een dak boven het hoofd, maar is geen veilige plek."

De overheid, zegt het College, moet zorgen voor opvang van mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. "Dat wil zeggen: mensen die geen geld hebben en geen sociaal netwerk waarin ze kunnen worden opgevangen, moeten op de overheid terug kunnen vallen", zegt een woordvoerster van het CvdRvdM. "Ook als ze geen verblijfsvergunning hebben."

In 2007 spraken gemeenten met het Rijk af dat er geen noodopvang meer zou worden georganiseerd voor afgewezen asielzoekers die officieel geen recht op opvang meer hebben. Terugkeer naar het herkomstland - dát moest de inzet zijn. In de praktijk werkt dat lang niet altijd: gemeenten worden nog steeds geconfronteerd met grote groepen asielzoekers die geen recht op opvang hebben.

De gemeente Amsterdam bood het afgelopen halfjaar - met steun van staatssecretaris Teeven - opvang aan een groep van zo'n 120 asielzoekers. In een leegstaande gevangenis, de Vluchthaven gedoopt, konden ze werken aan terugkeer of alsnog een verblijfsvergunning proberen te bemachtigen. Dat is maar zeer ten dele gelukt. Omdat de groep de Vluchthaven niet wil verlaten, is de gemeente onlangs naar de rechter gestapt. Die doet morgen uitspraak.

Als de gemeente gelijk krijgt, belandt ook deze groep weer op straat. Het zou zomaar kunnen dat ook zij dan een plekje in de Vluchtgarage proberen te bemachtigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden