Gemeentepolitiek

College Arnhem klapt door tekorten zorg

GroenLinks en de PvdA in Arnhem zeggen hun samenwerking in de coalitie met D66 en de VVD op. De partijen hebben vrijdag de stekker uit het bestuursakkoord van het college van burgemeester en wethouders getrokken.

 Belangrijkste reden is een verschil van inzicht over de oplossing voor tekorten die zijn ontstaan door de stijgende uitgaven voor de zorg, zo verklaarden fractievoorzitters Mark Coenders (GroenLinks) en Eric Greving (PvdA) vrijdagavond de breuk. 

Volgens beide fractievoorzitters zijn de financiële afspraken uit het bestuursakkoord gaan knellen toen bleek dat de zorguitgaven met 18 miljoen euro stegen. De afspraken zouden aangepast moeten worden, maar daar wilden D66 en VVD volgens de coalitiepartners niet aan. Daarnaast ervoeren GroenLinks en PvdA al vaker ‘een gebrek aan constructieve samenwerking met D66', zeggen Coenders en Greving.

In het coalitieakkoord was afgesproken dat de lasten voor Arnhemmers niet mochten stijgen en dat de gemeente moest sparen. Maar nu de gemeente moet bezuinigen vanwege tekorten, zijn maatregelen nodig. GroenLinks en de PvdA willen niet dat kwetsbare Arnhemmers en mensen die zorg nodig hebben daar de dupe van worden. Er zou een bezuinigingsvoorstel liggen, maar daar konden VVD en D66 zich niet in vinden.

“Zij stellen voor extra te bezuinigen op budgetten voor groen, spelen en armoedebestrijding. Voor ons zijn voorzieningen in wijken voor kwetsbare mensen een belangrijke maatschappelijke opgave”, stelt Coenders. Zijn partij is met zeven zetels de grootste in de Arnhemse raad. GroenLinks en de PvdA (vier zetels) gaan nu met andere partijen overleggen over een oplossing voor de tekorten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden