College Amsterdam voor afschot damherten

Een damhert. Beeld anp
Een damhert.Beeld anp

De gemeente Amsterdam staat toe dat er binnenkort damherten in de Waterleidingduinen worden afgeschoten. Het college van B en W is akkoord met actieve behering van de hertenstand in het duingebied bij Zandvoort omdat de populatie te groot is. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het voorstel.

Redactie

Het college streeft er naar afschot zo veel mogelijk te beperken. De benodigde vergunningen worden op korte termijn aangevraagd bij de provincies Noord- en Zuid-Holland, aldus een woordvoerder van de gemeente woensdagochtend. De beheerder van het gebied, Waternet, onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden om damherten te vangen en te verhuizen naar natuurgebieden elders in Europa.

Met actief beheer van het aantal dieren wil het college de overlast in de omgeving beperken, de schade aan de natuur verminderen en het dierenwelzijn verbeteren. Het aantal damherten is de laatste jaren fors toegenomen: sinds 2011 met ongeveer 550 dieren tot circa 2000 dit voorjaar. De afgelopen winter zijn 200 dieren gestorven door voedselgebrek. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal verviervoudigen als er niet wordt ingegrepen.

De discussie over het al dan niet afschieten van damherten woedt al jaren. Eerdere voorstellen voor beperkt afschot van herten stuitten op bezwaren in de gemeenteraad. De raad spreekt volgende maand over het nieuwe voorstel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden