Collega's scharen zich achter Icco

Han Koch en Kristel van Teeffelen

amsterdam, den haag – Het conflict tussen minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) en ontwikkelingsorganisatie Icco is overgeslagen naar de hele sector ontwikkelingssamenwerking. De brancheorganisatie Partos, met daarin alle grote hulporganisaties, schaart zich achter Icco. Minister en sector staan nu lijnrecht tegenover elkaar.

Rosenthal heeft donderdag na een gesprek met het interkerkelijke Icco bepaald dat organisaties die de regering tegenwerken dat moeten voelen in de uitkering van diezelfde overheid. In de kwestie-Icco gaat het om steun van deze organisatie aan de website Electronic Intifada, een internetplatform dat bericht over de Palestijnse kwestie vanuit Palestijns perspectief. De site heeft, evenals Icco, een oproep tot een boycot van Israël nooit ondertekend.

Icco is teleurgesteld in Rosenthal omdat hij de indruk wekt geruime tijd voor het gesprek al te hebben besloten Icco te straffen. Icco baseert dat op berichten in de Israëlische pers in november vorig jaar. Toen zou Rosenthal volgens Icco hebben gemeld dat de organisatie in grote problemen zal komen.

Volgens Partos is Rosenthal, en dus de Nederlandse regering, een „fundamenteel nieuwe en bijzonder kwalijke weg ingeslagen. In de Nederlandse democratie is het al vijfenveertig jaar een groot goed geweest dat maatschappelijke organisaties de ruimte hebben hun eigen koers te varen.” Als Icco wordt gekort, dan zullen meer Partos-leden dat voelen. Het humanistische Hivos bijvoorbeeld hanteert dezelfde strategie als Icco.

Volgens Partos staan de uitspraken van Rosenthal haaks op die van zijn staatssecretaris Ben Knapen (CDA, Ontwikkelingssamenwerking). Die stelde volgens Partos recent in de Kamer dat ontwikkelingsorganisaties een functie hebben als waakhond en ruimte moeten hebben om te functioneren.

Staatssecretaris Knapen was gisteren in Hongarije en niet voor commentaar bereikbaar.

Icco en de brancheorganisatie Partos zeggen te zullen blijven vechten voor een onafhankelijke stem en hebben er geen behoefte aan om aan de leiband van de regering te lopen. Hun handelen is niet zonder grens, zo stellen Partos en Icco, maar wordt bepaald door de grenzen van Grondwet en internationale verdragen. En dat hebben zij gemeen met Rosenthal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden