Reconstructie

Collega's longafdeling vertrouwen klokkenluider Rick Paul niet meer

Het VU medisch centrum.Beeld anp

Hij heeft een uitstekende reputatie, longchirurg Rick Paul van het VU medisch centrum. Maar hij is ook een spil in het conflict dat de onderlinge verhoudingen op het VUmc heeft vergald. Een conflict tussen specialisten dat de raad van bestuur boven het hoofd groeide en de reputatie van het ziekenhuis schaadt.Want Paul ligt niet goed bij ongeveer de helft van zijn directe collega's, zo blijkt uit een interne conflictanalyse die de raad van bestuur liet opstellen en waaruit radioprogramma 'Argos' afgelopen weekeinde uitvoerig citeerde.

Paul is 'polariserend, gelijkhebberig, solistisch', vinden zij. Hij heeft 'een gebrek aan reflectief vermogen en leert niet van kritiek'.

Is dat allemaal waar? Dat is de vraag. De analyse is opgesteld nadat de onderlinge verhoudingen al ernstig waren verzuurd. Al in december 2011 zochten verschillende specialisten van het ziekenhuis - anoniem - de pers op met mededelingen als 'je bent je leven niet zeker op de intensive care van het VUmc'.

Feit is dat Paul in 2011 een melding doet bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de dood van een patiënt in maart van dat jaar op de intensive care. Daarbij passeert hij niet alleen de raad van bestuur, evenmin overlegt hij met collega's, luidt het verwijt. Want is deze dood wel verwijtbaar? De longkankerpatiënt was immers na twee operaties ernstig verzwakt en had bovendien een leverziekte.

De raad van bestuur zet Paul tijdelijk op non-actief. Niet alleen omdat zijn autoriteit door Paul kennelijk niet wordt erkend - gewoonlijk melden ziekenhuisdirecties kwesties bij de IGZ - maar ook omdat de raad betwijfelt of de dood van de patiënt écht vermijdbaar was. Die analyse wordt later ook gedeeld door enkele hoogleraren van andere academische centra, die de zaak onderzochten.

Maar de klacht wordt door de IGZ aangemerkt als terecht. Zo ontstaat het beeld van een bestuur dat de dood van een patiënt onder de pet wilde houden en een moedige longchirurg die de zaak publiek maakte.

Maar wie met Paul moet werken, denkt daar vaak anders over. Elf directe collega's van de afdeling longchirurgie weigeren, zo blijkt uit een brief die zij op 7 maart dit jaar stuurden naar de raad van bestuur, nog met hem samen te werken. Paul mag dan weer aan de slag als operateur, maar zij vertrouwen de longchirurg niet meer. Ze voelen zich onveilig, vrezen dat Paul opnieuw naar de IGZ zal stappen als ze ook maar iets fout doen. Bovendien wordt onderling flink gespeculeerd over Pauls motieven, leert de conflictanalyse. Hij zou bijvoorbeeld wraak hebben willen nemen op het hoofd van de intensive care. Die was ooit zijn baas en heeft destijds enkele bevriende collega's van Paul op non-actief gesteld. Of: Paul zou de macht van de 'oude gereformeerde garde' hebben willen veiligstellen, tegenover de oprukkende liberale stromingen in het ziekenhuis. Zelf ontkent Paul dat hij zijn eigen bijltjesdag organiseerde.

De raad van bestuur doet ondertussen verwoede, maar vergeefse pogingen de brand te blussen - wat hem er niet van weerhoudt de IGZ te melden dat het 'goed gaat met de samenwerking'. Maar een van de longchirurgen vertikt het bijvoorbeeld met Paul te werken. En omdat de ziekenhuisdirectie niet ingrijpt, levert dat risico's op voor de patiënt, vindt een longchirurg, die daarop naar de IGZ stapt.

Maar het lijkt erop dat vooral de Argos-uitzending van afgelopen weekend de inspectie wakker schudde, waarop zij dinsdag het ziekenhuis alsnog onder verscherpt toezicht plaatste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden