Collega's financieren met hun eigen slootje dat van Mankes

De ingetogen kleuren, het nauwelijks zichtbaar zijn van de streek van een penseel: de schilderijen van Jan Mankes stralen vaak een zekere stilte uit. Zelf zei Mankes (Meppel 1889-Eerbeek 1920) dat hij zo lang aan een schilderij werkte tot het 'een ziel' was. En daarbij maakte het niet of hij een jonge geit afbeeldde, een uil of een landschap.

Dit schilderij is anders. 'Slootje met overhangende dopheide' ademt niet de sfeer van stille spiritualiteit. Het doet eerder wat geheimzinnig aan. Mankes heeft het ook met een opmerkelijk losse penseelstreek geschilderd en vanuit een bijzonder perspectief. Hij moet met zijn hoofd boven het slootje hebben gehangen. De heidetakjes en -bloemen liggen als draden en toefjes verf op de ondergrond, waardoor een sterk gevoel van diepte ontstaat. De kijker krijgt het gevoel haast in het slootje gezogen te worden. Het geheimzinnige, donkere spiegelende veenwater versterkt dat effect nog.

Mankes schilderde dit slootje in 1914 in de omgeving van zijn huis. Hij woonde in het dorp De Knipe bij Heerenveen, ter hoogte van de Woudsterweg. Tegenwoordig is deze lange, met bomen omzoomde laan een van de toegangswegen naar Museum Belvédère. Het museum heeft al een groot aantal schilderijen van Mankes in de collectie. Maar dit schilderij is zo'n wezenlijke toevoeging, vinden de Vereniging Rembrandt en de Ottema Kingma Stichting, dat ze de aankoop financieel hebben gesteund.

Het niet gesubsidieerde Museum Belvédère organiseert rond deze aanwinst ook een kunstveiling. Het heeft meer dan honderd kunstenaars, variërend van realisten tot abstracten en van schilders tot fotografen, gevraagd om met nieuw werk te reageren op het slootje van Mankes. Die worden getoond vanaf 15 augustus, de verjaardag van Mankes. Daarna worden ze geveild, waarbij de kunstenaars zelf bepalen welk percentage ze willen afdragen aan het museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden