Collectie Six weer open voor publiek

De CollectieSix wordt nu bestuurd door Jan Six van Hillegom Beeld Nederlandse Freelancers
De CollectieSix wordt nu bestuurd door Jan Six van HillegomBeeld Nederlandse Freelancers

De Sixcollectie, een verzameling kunstwerken waaronder het beroemde portret dat Rembrandt van Jan Six maakte, is na een grondige verbouwing van de patriciërswoning van de familie Six aan de Amstel in Amsterdam weer opengesteld voor publiek. Dat heeft een woordvoerder van de familie Six vandaag gezegd.

Jan Six was een vriend van Rembrandt van Rijn en een kunstverzamelaar. Zijn collectie wordt sinds 1640 beheerd door zijn nazaten. De CollectieSix wordt nu bestuurd door Jan Six van Hillegom, die met zijn echtgenote in het patriciërshuis woont.

De Collectie Six sloot in 2008 een overeenkomst met de overheid, waarbij bepaald werd dat de verzameling bijeen moest blijven en toegankelijk moest zijn voor het publiek. Omdat het pand nog steeds wordt bewoond, kunnen belangstellenden de verzameling bezichtigen op afspraak. Per jaar kunnen maximaal 5000 bezoekers worden ontvangen, aldus Jan Six van Hillegom.

Het pand zou aanvankelijk al in 2009 worden geopend, maar wegens verzakkingen duurde de restauratie langer.

De verzameling bestaat uit 100.000 kunstwerken,documenten en archiefstukken, waaronder een handschrift van Joost van den Vondel, schilderijen van Frans Hals en Pieter Saenredam. Het beroemde portret van Jan Six was in 2010 te zien in het Rijksmuseum.

Rembrandt schilderde deze 17e eeuwse Amsterdamse burgemeester volgens kenners op een 'losse manier' met een rode mantel. Het portret heeft ook enige tijd gehangen op Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van koningin Beatrix.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden