Collectie-Scheringa heeft nieuw huis bij de collectie-Melchers
Museum voor Nederlands Modern Realisme opent in Gorssel
Nederland barst van de musea, klein en groot, met de meest uiteenlopende collecties. Maar een museum voor Nederlands modern realisme, dat was er nog niet. Op 2 juni opent in Gorssel, in de Achterhoek, het nieuwe museum voor Nederlands Modern Realisme, museum MORE. Het is een particulier initiatief, er zit geen cent overheidsheidssubsidie in. Miljardair Hans Melchers, die zijn vermogen opbouwde met een groothandel in chemicaliën, heeft het laten bouwen als onderkomen voor zijn kunstverzameling.
Voor het leeuwendeel is die afkomstig uit de failliete boedel van DSB-bankier Dirk Scheringa. Die had in Spanbroek een klein museum voor zijn collectie van (magisch) realisten. Tijdens de bouw van een groot nieuw museum ging de bank failliet en dreigde de collectie-Scheringa uiteen te vallen. Melchers voorkwam dat door in 2012 de duizend Nederlandse werken van onder meer Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop aan te kopen voor 14 miljoen euro. Deze verzameling sloot mooi aan op zijn eigen schilderijen van Willink.
De zakenman liet er geen gras over groeien: drie jaar na de aankoop van de collectie-Scheringa staat er een nieuw museum. Het is ontworpen door Hans van Heeswijk, de architect van de uitbreiding van het Mauritshuis en de Hermitage in Amsterdam.
Dat zijn museum in de Achterhoek moest komen, stond voor Melchers vast. Hij woont er en wil graag iets terugdoen voor deze regio, die karig is bedeeld met musea.
De keuze viel op het vroegere gemeentehuis van Gorssel. Het monumentale gebouw uit 1914 heeft de functie van museumcafé en evenementenzaal gekregen. Daarachter is de paviljoenachtige nieuwbouw met zeven zalen verrezen, twee verdiepingen hoog. Door de gevel trapsgewijs naar achteren te laten verspringen, is het geen massief bouwblok geworden. Van Heeswijk: "Zo'n rigide, abstract gebouw past niet in dit villadorp."
Wat het museum heeft gekost, is niet bekend. Op de keuze van de materialen is in ieder geval niet bezuinigd.
De collectie is nog niet helemaal op orde. Hoewel sinds 2012 tientallen nieuwe aankopen zijn gedaan, nog meer Willinks, maar ook werk van Co Westerik en Edgar Fernhout, zitten er nog lacunes in. Henk Helmantel ontbreekt bijvoorbeeld op de openingstentoonstelling, waar 200 werken zijn te zien, een dwarsdoorsnede van de collectie van 1300. Volgens conservator Ype Koopmans heeft het museum nog maar één werk van Helmantel.
Koopmans verwacht veel belangstelling. "Er is een groot publiek voor realisme. Het kleine Scheringa-museum in Spanbroek trok jaarlijks al 50.000 bezoekers, terwijl dat niet in de toeristische omgeving stond die wij hier te bieden hebben."
undefined