Collectie Dick Bruna krijgt onderdak in Utrecht

Als de bouw op korte termijn kunnen beginnen, krijgt Utrecht er volgend jaar een nieuw museum bij. Als een annex aan het museumcomplex in de Agnietenstraat wordt december 2005 het Dick Brunahuis geopend. Uitgestald op 400 vierkante meter komt daar een totaaloverzicht van de vele artistieke activiteiten van tekenaar Dick Bruna tot stand.

kunstredactie

Vorige week gaf Bruna, die met zijn nijntje-creatie een onsterflijke reputatie heeft opgebouwd, zijn complete verzameling tekeningen aan het Centraal Museum in bruikleen. Tegelijk met de schenking gaf de gemeente Utrecht haar goedkeuring aan de verbouwingsplannen, die worden begroot op twee miljoen euro. Daarvan levert de gemeente 1 750 000 euro, de rest wil het Centraal Museum bij particulieren en bedrijfsleven los proberen krijgen.

Voor die twee miljoen verbouwt het Centraal Museum een aparte ruimte, die wordt ondergebracht in het voormalige regentengebouw van de Willem Arntszkliniek, hoek Agnietenstraat en de Lange Nieuwstraat, dus vlakbij het bestaande museumgebouw.

Het bouwplan, opgesteld door de architect Peter Versseput, is al goedgekeurd door Monumentenzorg en Bouw-en Woningtoezicht.

Steun van Monumentenzorg was noodzakelijk omdat het gebouw met zijn 19de-eeuwse entree en originele regentenkamer op de monumentenlijst staat.

Het Dick Brunahuis krijgt een permanente tentoonstelling voor kinderen én volwassenen die een overzicht biedt van nijntje-boeken, affiches, boekomslagen en tekeningen. Speciaal voor de kleinsten komt er een presentatie waarin zij op speelse wijze kennismaken met Bruna's bekende figuurtjes als boris en betje big. Daarnaast krijgen kinderen de basisbeginselen van beeldende kunst als vorm, kleur en lijn bijgebracht. Een op maat toegesneden interactief computerspel zal de presentatie ondersteunen.

Hoe populair de figuurtjes van Dick Bruna zijn, heeft het Centraal Museum al eerder ervaren. Drie jaar geleden nam het bezoek aan een Bruna-tentoonstelling met tientallen procenten toe. Het publiek bestond toen vooral uit jonge gezinnen en grootouders met kleinkinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden