Collectie Bowie onder de hamer

Bowie-veiling | Kun je aan de kunst die iemand verzamelt, zien wat zijn diepste gevoelens zijn? Bijvoorbeeld als die verzamelaar David Bowie heet?

De vraag gonst de laatste maanden rond, naar aanleiding van de veiling van de collectie van de begin dit jaar overleden David Bowie: kun je zijn diepste gevoelens erin zien? Na een tournee van zijn kunstcollectie in de VS en Hong Kong beginnen morgen de kijkdagen bij Sotheby's in Londen. Op 10 en 11 november is de veiling.

Bowie was, zo was allang bekend, een oprecht kunstliefhebber. Hij schilderde zelf, had veel kunstenaars als vrienden, en kocht vooral in de laatste decennia van zijn leven veel kunst. Vanaf 1992 had Bowie zelfs een conservator en adviseur in dienst die hem hielp om zijn collectie zo zorgvuldig mogelijk uit te breiden. Vreemd genoeg was de smaak van de 'popkameleon' veel behoudender dan zijn muziek. Zo bestaat een groot deel van zijn collectie uit werk van Britse schilders uit de jaren vijftig en zestig - kunstenaars die tot nu toe buiten het Verenigd Koninkrijk weinig naam hebben gemaakt - met sombere figuratieve of halfabstracte voorstellingen. Van de begin jaren negentig in Londen bekend geworden groep kunstenaars die omschreven wordt als de 'Young British Artists' kocht Bowie welgeteld één werk, en dan nog wel eentje waar hij zelf ook aan meewerkte. Samen met Damien Hirst maakte Bowie een 'Spin painting', een rond schilderij dat is ontstaan door het doek, bedekt met klodders dunne verf, snel rond te draaien. 'He was brilliant fun to spin with' vat Hirst die samenwerking samen.

Maar ging het bij de grote Bowie dan niet om meer dan een beetje lol maken met verf? De collectie van 350 werken heeft een paar uitschieters. Bijvoorbeeld een meerkleurige houtsnede van de Duitse kunstenaar Erich Heckel, die in 1905 samen met onder anderen Kirchner de expressionistische kunstenaarsgroep Brücke oprichtte. Een zelfportret uit 1919 van een duidelijk door de oorlog getekende man, die, wel ja, ook wel wat van de jongere Bowie wegheeft. Of een schaakspel, ontworpen door kunstenaar en fotograaf Man Ray in 1945, in een poging het eeuwenoude spel een persoonlijker ervaring mee te geven.

Het grootste deel van Bowie's kunst komt uit de twintigste eeuw. Naast de Britse schilders is er ook een hele serie moderne design-meubels en voorwerpen van de Italiaanse Memphisgroep. Een écht opvallend werk, alleen al qua datering, is dat van Jacopo Tintoretto, van rond 1575: een altaarstuk waarop een engel de heilige Catharina haar martelaarschap voorspelt. Herkende Bowie zichzelf in de heilige? Of zag hij de Venetiaanse kunstenaar als voorbeeld? Of vond hij het simpelweg een mooi schilderij? Vragen genoeg om te overpeinzen tijdens de vrijdagnacht in het veilinghuis aangeboden yogales. Die is al uitverkocht. Bowie's kunstsmaak mag dan verrassend behoudend zijn, alles wat met hem te maken heeft is inmiddels gouden handel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden