Colin Jackson bevestigt zijn kwaliteiten met record

LONDEN (ANP) - Drie weken voor het begin van de Olympische atletiekwedstrijden in Barcelona heeft Colin Jackson zijn aanspraken op het goud op de 110 meter horden nog eens bevestigd. De Welshman liep bij de voorlaatste Grand Prixwedstrijd voor de Spelen in Londen een Europees record op de 110 meter horden. Met zijn 13,06 seconden was Jackson 0,02 seconde sneller dan tweeeneenhalf jaar geleden in Auckland (NwZ). Jackson had van de Amerikaan Tony Dees ideale tegenstand. De Amerikaan kwam in het laatste gedeelte van de wedstrijd sterk naar voren. Het tweetal kwam vrijwel gelijk door de finish. Op de foto was het verschil te zien. Jackson kreeg 13,06 en Dees 13,08 seconden.

De 110 meter horden, die gelopen werd met een tegenwind van 0,6 meter per seconde, leverde niet de enige voortreffelijke prestatie op de baan van Crystal Palace op. De Amerikaan Michael Johnson was met zijn typische loopstijl opnieuw te snel voor de concurrentie. Johnson, die in Barcelona op de 200 meter uitkomt, startte in de Engelse hoofdstad op de 400 meter. Met 43,98 seconden liep hij de derde tijd van het seizoen. Alleen zijn landgenoten Danny Everett (43,81) en Quincy Watts (43,97) waren eind vorige maand bij de Amerikaanse Olympische selectiewedstrijden in New Orleans sneller. Johnson versloeg in Londen de wereldkampioen Antonio Pettigrew, die zesde werd, en de Engelse Europese kampioen Roger Black met groot verschil.

De terugkeer in Engeland was voor Zola Pieterse-Budd onaangenaam. De Zuidafrikaanse, die in 1984 in Los Angeles op een Brits paspoort uitkwam op de Olympische Spelen, was het mikpunt van een anti-apartheidsdemonstratie. Tijdens de 2000 meter, waaraan Pieterse deelnam kwamen demonstranten de baan op. In de laatste ronde staakte de Zuidafrikaanse, op van de zenuwen, de strijd. De 3000 meter vrouwen gaf een spectaculaire eindsprint te zien van Sonia O'Sullivan. De Ierse die bijna drie weken geleden bij de APM-wedstrijden in Hengelo imponeerde, had bij het ingaan van de laatste ronde nog zeker veertig meter achterstand op de Amerikaanse PattiSue Plumer en de Schotse Liz McColgan. Op de streep kreeg zij nog bijna de winnende Ierse Plumer te pakken.

McCol gan noteerde 8.43,81. De Noorse Trine Hattestad zette in Londen haar reeks overwinningen bij het speerwerpen voort. De blonde Scandinavische wierp dit keer 68,48 meter.

Oudwereldrecordhouder Steve Backley won het speerwerpen bij de mannen met 87,72 meter. De Keny anen demonstreerden opnieuw het geweldige potentieel aan lopers waarover zij beschikken. Nixon Kiprotich won de 800 meter in 1.44,94, Joseph Cheshire de 1500 m (3.36,55) en Paul Bitok, deze week toch nog toegevoegd aan de Olym pische ploeg voor Barcelona, was de snelste op de vijf kilometer in 13.13,93. Bitok nestelde zich vorige week zaterdag in Oslo met 13.08,89 aan de kop van de ranglijst van dit jaar maar werd woensdag in Lausanne afgelost door landgenoot en wereldkampioen Yobes Ondieki, die in de Zwitserse stad 13.03,58 liet noteren. De Australier Tim Forsythe evenaarde met 2,34 meter zijn beste prestatie van dit jaar bij het hoogspringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden