Cola en beugels bij Rai-spektakel van super-dj Martin Garrix

Gezinsuitje | Ze grepen met beide handen de kans om naar de onder-de-achttien-show van de populairste dj ter wereld te gaan. Meiden, maar vooral veel jongens. En hun ouders.

ISABEL BANEKE en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Op de dranklijst van de Rai in Amsterdam staat vanavond geen alcohol. Sprite, appelsap en cola kosten één munt, energiedrank twee. Martin Garrix, de 20-jarige Amstelvener die vorige week werd verkozen tot populairste dj ter wereld, geeft een show voor alle leeftijden tijdens Amsterdam Dance Event (ADE), waar ook de jongste fans welkom zijn.

De vijfjarige Jack uit Amsterdam springt vrolijk mee met de opzwepende beats van 'Lions in the Wild'. Samen met zijn ouders, oom en tante is hij naar het evenement gekomen. "Het moderne gezinsuitje", lacht moeder Marie-Jeanne Erem-Mulder. "Wij houden meer van house, maar dit is de enige all ages ADE-show en mijn zoontje vindt Garrix geweldig."

Hij is niet de enige fan van onder de tien vanavond. De enorme hal wordt grotendeels gevuld door kinderen - en hun ouders -, van wie de meeste jongetjes. Staand op de bars en zittend op de schouders van moeders en vaders zwaaien ze hun armen op en neer in de lucht. Uit hun kleine oren steken veel te grote, felgekleurde oordoppen: de muziek staat hard.

Voor tante Emma Mulder is Garrix een voorproefje. Om elf uur gaat ze door naar een ander ADE-feest in Club Up. Het Amsterdamse dj-collectief Kris Kross draait daar een mix van R&B, hiphop, funk en house. "Heel andere muziek - en ander publiek - dan hier", legt Mulder uit. "Ook dat is ADE."

Intussen kijkt Jack zijn ogen uit. "Die vuur- en rookeffecten, de dansende menigte en het feestgevoel, hij vindt het prachtig", zegt zijn moeder." Martin Garrix maakt er echt een show van, net zoals hij bij zijn 18-plus-evenementen doet. Ik vind het heel bijzonder dat 's werelds beste dj zoiets organiseert."

Dat vinden ook hartsvriendinnen Romy Bakker en Puck van de Ketterij, die samen naar school gaan in Velsen. "Al hadden we niet verwacht dat er zo veel kleintjes zouden zijn", zegt Romy. "Dat is wel stom. Maar ja, was het niet voor alle leeftijden, dan hadden wij als vijftienjarigen ook niet mogen komen. Vanavond draait hij voor het eerst in zijn carrière voor 18-minners."

Een buiktop, lange, losse lokken en kekke sneakers: de meisjes hebben zich extra mooi gemaakt voor deze bijzondere avond. "Hij is ook zo knap", verzucht Puck. "Of dat het enige is waarom ik fan ben? Hij maakt ook hele leuke muziek natuurlijk. Op YouTube kijken wij al zijn clips en concerten terug."

Door de enorme boxen klinkt de stem van Garrix: "Amsterdam, how are you doing? Let's go!"

Rap maken de vriendinnen zich uit de voeten.

undefined

Amsterdam Dance Event trekt 375.000 bezoekers

Van afgelopen woensdag tot vanochtend stikte het in Amsterdam van de dancefeesten en bijeenkomsten waar de industrie werd gepresenteerd, geanalyseerd en verhandeld. Naast grote acts als Martin Garrix werd er ook gedanst op kleinere clublocaties. Op dezelfde zaterdagavond waarop Garrix voor alle leeftijden draaide in de Rai bijvoorbeeld, vond in Paradiso de zesde editie van Eurabia plaats. Het verschil tussen de twee evenementen had niet groter kunnen zijn: toeschouwers van alle leeftijden die in een enorme hal meedeinen met de mainstream electronic dance music van Garrix versus voornamelijk twintigers en dertigers die in een stampvol zaaltje losgaan op Arabische volksmuziek (chaabi) met electro-invloeden.

Naast een piramidevormige discobal lieten onder meer de Marokkaans-Algerijnse dj en producer Gan Gah, het Tilburgse dj-collectief Cairo Liberation Front en Acid Arab hun muziek horen.

De afgelopen vijf dagen luisterden in totaal 375.000 bezoekers naar de muziek van 2200 artiesten op 140 locaties.

Voor zover bekend waren er tijdens het festival geen grote incidenten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden