Cohen wel op de poster niet op de lijst

Breaking news! Dat het met Cohen niet goed gaat in de landelijke politiek, is al langer bekend. Maar dat hij Tony van de Vondervoort verdreven heeft van haar koppositie op de lijst voor de Zuid-Hollandse Staten, was volkomen nieuw. Kon het niet geloven toen ik de verkiezingsposter van de PvdA zag: met foto van Job Cohen. Ik ben omgekeerd, heb nog een keer gekeken, en onomstotelijk vastgesteld: Job Cohen. Job, welkom in Zuid-Holland!

Ik zie de onthutste gezichten van de Zuid-Hollandse kiezers al voor me. Staan er een paar mensen in een stemhokje (komt voor, in Rotterdam bijvoorbeeld), zoeken ze zich blauw naar Job Cohen, staat-ie nergens op, niet te vinden. Ga dat maar eens uitleggen, Job en Tony!

Zal ik het nog eens uitleggen: provinciale verkiezingen gaan over de provincie. Daar hoort een provinciale lijsttrekker bij. En dat is voor de PvdA Van de Vondervoort, ooit staatssecretaris, thans gedeputeerde in Zuid-Holland.

De PvdA laat weer eens een staaltje gebrek aan inzicht in ons staatsrecht zien. Door de provinciale verkiezingen zo expliciet te gebruiken als campagne voor de landelijke politiek breng je veel zaken schade toe. De PvdA laat zien, dat ze de Provinciale Staten gewoon geen eigen plek in de campagne gunt – driewerf schande. En het landelijk debat loopt schade op omdat de PvdA de indruk wekt, dat het landelijk debat echt over alles van hoog tot laag kan gaan; de voorzitter van de fractie in de Tweede Kamer wenst zich kennelijk met alles te bemoeien: Vadertje Staat, Papa Cohen gaat overal over.

’Het moet eerlijker’ is het motto van de PvdA. Ik zou zeggen: begin maar met duidelijk te maken dat het dit keer om provinciale verkiezingen gaat. En ik vrees dat het in andere provincies niet anders zal zijn. Job is everwhere.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden