Update

Cohen: We strijden onder mijn leiding tegen kabinet

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen. Beeld anp
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen.Beeld anp

Volgens fractievoorzitter Job Cohen van de PvdA is er geen sprake van een diepe frictie binnen zijn partij. Ook wordt niet getwijfeld aan zijn leiderschap. 'We zitten hier om te strijden tegen dit kabinet en daarom gaan we door onder mijn leiding'.

Sebastiaan Timmermans

Dat zei Cohen vananavond na afloop van een fractievergadering. Hij wilde niet zeggen of er discussie over zijn leiderschap is geweest. 'We zitten hier voor al die mensen die het moeilijk hebben. Daarmee gaan we door.'

Timmermans zei na afloop van het beraad dat 'alle neuzen dezelfde kant op staan'. Hij vindt het van belang dat er gesproken wordt over de koers van de partij, maar zei geleerd te hebben dat niet via een e-mail te doen die kan uitlekken. Net als Cohen benadrukte Timmermans dat de PvdA'ers zich moeten richten op premier Mark Rutte en diens beleid.

'Job Cohen, ik en de fractie hebben dezelfde lijn. Een eigenstandige linkse koers, niet afhankelijk van andere partijen', aldus Timmermans. Volgens hem is er geen discussie geweest over het leiderschap van Cohen.

Reactie Spekman
'Ik weet dat dingen gevoelig liggen, maar ik ben door 82 procent van de leden gekozen als partijvoorzitter en ik wil een linksere koers', dat zei Hans Spekman vanavond in reactie op de commotie die vandaag ontstond.

Spekman deed zijn uitspraken in het programma Nieuwsuur. Hij benadrukte dat de PvdA overeenkomsten heeft met de SP, maar dat er ook grote verschillen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van de pensioenleeftijd.

Volgens Spekman is het prima dat er intern kritiek is. 'Onze tegenstander is niet de SP, onze tegenstander is het kabinet. Ik ben zo strijdbaar als de pest.'

Fractievergadering
De PvdA-fractie vergaderde vanavond Buiten de besloten kamer wachtte een waar bataljon journalisten op wat al 'de gang' is genoemd.

Eerder vandaag ontstond commotie toen een interne mail van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans uitlekte, waarin hij forse kritiek uitte op fractievoorzitter Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman. Die zouden volgens Timmermans een 'SP-light' van de partij willen maken.

Cohen en Spekman stelden vandaag in een interview met dagblad Trouw dat de SP wat uitgangspunten betreft staat 'waar wij staan', al zijn er wel grote verschillen, bijvoorbeeld over Europa.

Vanmiddag werd de ruzie uitgepraat. Maar Kamerlid Jacques Monasch sprakt tegen nu.nl over een 'poppenkast'.

Door de onrust kwam de al geplande vergadering volledig in het teken van de koers van de partij te staan. Maar van een richtingenstrijd is geen sprake, bezwoeren onder andere fractieleden Ronald Plasterk en Jeroen Recourt voor aanvang van de vergadering.

undefined

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman. Beeld ANP
PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.Beeld ANP
Vandaag lekte een interne mail uit van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. Beeld anp
Vandaag lekte een interne mail uit van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden