'Cohen toont actualiteitswaarde sociaal-democratie'

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen (L) op weg naar de fractievergadering voor overleg over de kritiek van Frans Timmermans op de koers van de PvdA. Beeld ANP
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen (L) op weg naar de fractievergadering voor overleg over de kritiek van Frans Timmermans op de koers van de PvdA.Beeld ANP

Samenwerken met SP, leren van CDA of verder discussiëren? Drie PvdA'ers over het koersdebat binnen hun partij.

Redactie politiek

Monika Sie Dhian Ho, directeur van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, werkt aan een tweejarig project over betekenis van sociaal-democratische waarden in deze eeuw.

"De discussie over de koers wordt nu gevoerd naar aanleiding van een ongelukkig zinnetje dat de SP staat waar wij staan. de SP is juist naar ons opgeschoven. De Navo wordt niet meer afgewezen, ze zijn niet meer tegen het koningshuis. Het is niet prettig dat op die ene opmerking van Cohen het hele koersdebat wordt losgelaten, en zeker niet als dat nu alweer is dichtgesmeerd.

Kamerlid Timmermans vindt het niet verstandig ons als SP-light te positioneren. Dat ben ik met hem eens, maar Cohen geeft de actualiteitswaarde van de sociaal-democratie weer. Er wordt nu gedaan alsof er een enorme polarisatie gaande is tussen de middengroepen en de zogenaamde lagere klasse. Die is er niet. Het is in het gezamenlijke belang om het kapitalisme bij te sturen in menselijke richting en voorzichtiger te zijn met marktwerking in de publieke sector."

'Over de koers moet je niet praten, die moet je laten zien'

Paul Depla, oud-wethouder in Nijmegen en nu burgemeester van Heerlen, leidt een college van PvdA, SP en D66. Cohen moet van hem de tijd krijgen die Mark Rutte ook van de VVD heeft gekregen.

"Ik kan zeggen dat ik zowel in Nijmegen als in Heerlen prima samenwerk met de SP. Ze kijken voor een groot deel hetzelfde aan tegen de samenleving als wij en wat hen drijft komt met ons overeen, zoals dat ook veel raakvlakken heeft met GroenLinks en D66. De SP weet mensen te binden die je nodig hebt voor de samenhang in je sociale systeem. Lager opgeleiden, die zich anders afkeren van de politiek.

In de beleving van voorzitter Hans Spekman moet ook de PvdA de verbinding leggen met de gewone burgers. Hij is net gekozen, hij heeft een duidelijk profiel. Dan is het toch niet zo gek dat hij nog steeds zegt wat hij voor zijn verkiezing ook zei? Maar over de koers moeten we niet te veel praten, die moeten we vooral laten zien. Op het praktische niveau vind je elkaar. En zet in de oppositie een gezamenlijke politiek neer waar mensen in geloven."

'Nooit tegen een andere partij aanschurken'

Co Verdaas, oud-Kamerlid en nu gedeputeerde in Gelderland, werkt daar samen met CDA, VVD en D66, vindt dat Cohen kan blijven omdat hij goed kan luisteren.

"Een partij moet nooit tegen een andere partij aanschurken, maar ik zit meer in het midden dan tegen de SP. Het is goed dat de discussie nu gevoerd wordt, het is een essentiële keuze. Als je met de SP alleen nog verschilt over Europa en de pensioenen, wat is dan nog je onderscheidend vermogen? Ga dan maar meteen naar een grote linkse beweging, verbind er maar consequenties aan.

Begrijp me goed, ik ben daar niet voor. Timmermans verwoordt het mooi in zijn mail aan Cohen en voorzitter Spekman. Zoals de SP nu opereert, is het in wezen een conservatieve partij, die niet vooruit kijkt, en die de illusie uitstraalt dat de overheid iedereen gelukkig kan maken. Daar zijn wij nu net van teruggekomen. Op onderdelen vind ik dit echt een afschuwelijk kabinet. Maar het CDA is wel bereid nog dieper het dal in te gaan. Ze steken hun nek uit. In die traditie staan we zelf ook."

Monika Sie Dhian Ho. Beeld
Monika Sie Dhian Ho.
Paul Depla Beeld
Paul Depla
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden