Cohen moet 'ruimhartig' bekijken welke hongerstakers mogen blijven

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Cohen (PvdA) van justitie in meerderheid opgeroepen om 'ruimhartig' en 'wijs' gebruik te maken van zijn bevoegdheid om in afwijking van de regels illegalen in individuele gevallen toestemming te geven in Nederland te blijven. Maar voor een verandering van de regels zelf voelt een Kamermeerderheid, evenals de staatssecretaris, niets.

Dit bleek gisteren tijdens een Kamerdebat over de 129 illegalen, die in de Agneskerk in Den Haag inmiddels ruim twee weken bezig zijn met een hongerstaking in een poging om toestemming af te dwingen om in Nederland te blijven. Mét de staatssecretaris, vindt de Tweede Kamer in overgrote meerderheid dat het middel van een hongerstaking op zichzelf nooit mag leiden tot een wijziging van democratisch tot stand gekomen regels, waarmee een bepaalde groepering het niet eens is.

Cohen toonde zich nogmaals bereid om 'in alle zorgvuldigheid' de zaak van de 129 illegalen opnieuw te bekijken, om vast te stellen of daar 'schrijnende gevallen' tussen zitten die rechtvaardigen dat iemand alsnog toestemming krijgt in Nederland te blijven. Zonder op details in te gaan, gaf hij aan in de vier maanden van zijn staatssecretariaat al eerder gebruik te hebben gemaakt van zijn bevoegdheid om in afwijking van de regels mensen toestemming te geven in Nederland te blijven.

Om de situatie van de 129 hongerstakers te kunnen bekijken heeft hij wel hun gegevens nodig, benadrukte hij.

“Ik denk dat ik een maand nodig heb om over alle individuele gevallen een nieuw oordeel te kunnen vellen. Maar ik verwacht dan wel dat de hongerstaking wordt beëindigd. Ik zou het niet aanvaardbaar vinden als die zou doorgaan. Ik heb een opening geboden. Als ik de zaak opnieuw beoordeel, wil ik dat niet hoeven doen onder de druk van een hongerstaking.”

Als enige fracties pleitten de SP en GroenLinks voor een generaal pardon voor zogenoemde 'witte illegalen': mensen die zich voor 1992 zonder verblijfsvergunning in Nederland vestigden, hier mét een sofinummer werkten en over hun inkomensten ook belastingen en sociale premies afdroegen.

Onder het vorige kabinet werd een regeling getroffen dat wie kon aantonen gedurende zes achtereenvolgende jaren 200 dagen per jaar aaneengesloten wit in Nederland te hebben gewerkt, in aanmerking kwam voor een verblijfsvergunning.

Wie niet aan die voorwaarden kon voldoen, moest weg, met als bekendste voorbeeld de Amsterdamse kleermaker van Turkse origine Gümüs. De 'witte-illegalenregeling' liep op 31 december vorig jaar af. De hongerstakers in de Agneskerk voldoen volgens de Nederlandse overheid niet aan de voorwaarden voor een legaal verblijf in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden