Cohen beslist zelf over illegalen

DEN HAAG - Staatssecretaris Cohen van justitie heeft nog geen oordeel geveld over het lot van de 'witte illegalen' die vorige week hun hongerstaking beëindigden. Zaterdag lekte uit dat zijn ambtenaren een aantal van hen kansloos achten voor een verblijfsvergunning. Cohen wil pas conclusies trekken als hij de dossiers zelf heeft ingezien, zei hij gisteren in het tv-programma Buitenhof.

De staatssecretaris bevestigde dat zijn Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zich al vóór de beëindiging van de actie heeft gebogen over enkele dossiers van 'witte illegalen'. Het ging daarbij om hongerstakers van wie de namen via de media naar buiten waren gekomen. Eén setje dossiers werd vorige week doorgespeeld aan De Telegraaf. In die stukken schrijft de hoogste ambtenaar van de IND, Elting, dat er van de 'witte illegalen' in kwestie nauwelijks één in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning.

Cohen noemde het gisteren 'onverklaarbaar en onacceptabel' dat de IND-adviezen, die hij zelf nog niet had gezien, zo naar buiten zijn gekomen. Elting zelf is er ook uitermate ongelukkig mee, aldus justitie. Minister Korthals heeft de rijksrecherche opdracht gegeven het lek op te sporen.

Overigens is Cohen er wel in geslaagd publicatie enkele dagen op te houden. De Telegraaf wilde het verhaal donderdag al afdrukken, maar zag daar op verzoek van de staatssecretaris van af. Cohen vreesde dat de illegalen in de Haagse Agneskerk hun vertrouwen in hem zouden verliezen en dat zij om die reden de hongerstaking zouden doorzetten. Het artikel haalde aanvankelijk alleen de internet-editie van De Telegraaf. Zaterdag verscheen het alsnog in de krant.

Cohen bekijkt de komende weken of er onder de ex-hongerstakers zulke 'schrijnende gevallen' zitten dat zij alsnog in Nederland mogen blijven. Van die zogenaamde discretionaire bevoegdheid kan hij gebruik maken als er personen net buiten de regels blijken te vallen, die bepalen dat illegalen minimaal zes jaar aan één stuk wit moeten hebben gewerkt. Bij de ex-hongerstakers zegt Cohen vooral te letten op de duur van het verblijf in Nederland, de familieomstandigheden en eventuele ziektes. Tot 1 februari, als Cohen zijn onderzoek wil hebben afgerond, wordt er in ieder geval niemand uitgezet.

Uit de IND-dossiers zou blijken dat een aantal actievoerders een vals beeld heeft gegeven van het arbeidsverleden en de duur van het verblijf in Nederland.

Volgens het solidariteitscomité van de ex-hongerstakers hebben veel bezwaren van de IND betrekking op zaken die bij jarenlang illegaal verblijf kunnen voorkomen. De 'witte illegalen' hebben er nooit een geheim van gemaakt dat sommigen van hen bijvoorbeeld zijn uitgezet. “Het gaat de hongerstakers om een beoordeling naar de geest en niet naar de letter van de wet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden