Coffeeshops lopen leeg door wietpas

Proefproces tegen 'discriminatieplicht'

Een boze burgemeester van Maastricht, woedende coffeeshophouders in de grensstreek en teleurgestelde drugstoeristen: de eerste dag van de wietpas verliep met de nodige emoties. Voor bijna honderd werknemers van coffeeshops in de regio Eindhoven/Maastricht is volgens het UWV inmiddels officieel ontslag aangevraagd.

Opzettelijk negeerden twee coffeeshophouders, in Maastricht en in Tilburg, gisteren de maatregel tegen het drugstoerisme. Het leverde hun een officiële waarschuwing op. De politie sluit de zaken als ze weer cannabis verkopen aan klanten die geen pas hebben. De uitbaters zijn uit op een proefproces.

Marc Josemans, eigenaar van Easy Going in Maastricht en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), kondigde al eerder aan het verzet niet op te geven. De wietpas is nu in Limburg, Brabant en Zeeland ingevoerd maar is vanaf 2013 in heel Nederland vereist. "De minister verplicht ons te discrimineren, en dat is een schending van artikel 1 van de grondwet", zegt hij. De nieuwe regels leiden volgens Josemans eerder tot meer dan minder overlast en criminaliteit.

Gisterochtend weigerde Josemans een tiental 'toeristen' de toegang tot zijn coffeeshop. Die deden aangifte bij de politie wegens discriminatie. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg de politie gisteravond die aangiftes niet meer op te nemen. Volgens het OM is er namelijk geen sprake van strafbare discriminatie.

Josemans ging later op de dag open voor iedereen boven de achttien jaar. De meeste andere coffeeshops in Maastricht bleven dicht, naar eigen zeggen 'bij gebrek aan geregistreerde klanten'. Burgemeester Onno Hoes reageerde gepikeerd. "Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving." Volgens Hoes hadden de coffeeshops allang hun ledenlijsten klaar kunnen hebben.

De politie controleerde gisterochtend ook coffeeshop Toermalijn in Tilburg, waar blowende klanten uit binnen- en buitenland zaten. Eigenaar Willem Vugs weigert iemand te registreren en ziet geen heil in de wietpas. In afwachting van een proefproces sluit hij zijn zaak. "Het punt is nu gemaakt", zegt hij.

In de buurlanden Duitsland en België was de invoering van de wietpas nieuws. Belgische media rapporteerden over de zorgen van burgemeesters aan de grens over illegale handel, overlast door drugskoeriers en een toename van wietkwekerijen. De Duitse tv liet een reportage zien over het 'drugspad' tussen Kaldenkirchen en Venlo waar verschillende drugstoeristen in de kraag werden gegrepen.

NEDERLAND 8

Op jacht naar een wietpas

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden